Lotto-Jumbo ook scherp op douchekoppen en airco's

Elkaar de hand schudden lijkt een doodgewone handeling, maar veel Tourrenners laten het uit hun hoofd. Ziek worden is funest tijdens de Ronde van Frankrijk en dus doen ze er bij Lotto-Jumbo alles aan om dat te voorkomen. Met speciale douchekoppen en 'nocospray'.

"In die douchekoppen zit een filter dat legionellabacteriën moet tegenhouden", legt desinfectiespecialist Jalal Bilal uit. Ook de airco's in de hotelkamers worden gecontroleerd. "Als de lamellen en de roosters vies zijn, blaast dat troep naar buiten. Dat is niet gezond voor de renners dus dan spoelen we ze om." 

Ziek worden koste wat kost voorkomen

"Vieze handen en vieze hotelkamers kunnen ervoor zorgen dat renners last van hun maag krijgen of verkouden worden", vertelt directeur Richard Plugge. "In een koers van drie weken wil je voorkomen dat ze ook maar iets krijgen."

Want dat kan je bijvoorbeeld een goede klassering in de Tour kosten, weten ze bij BMC. Die ploeg zag vorig jaar kopman Tejay van Garderen ziek afstappen toen hij derde stond in het algemeen klassement. De Amerikaan schudt dit jaar dan ook geen handen meer en heeft altijd een busje anti-bacteriële zeep bij zich.

BMC: Van Garderen geeft geen hand meer

Het nieuwste wapen van Lotto-Jumbo in de strijd tegen de bacillen is een ingenieuze machine. Als het apparaat aangesloten is en gaat piepen, moet Bilal even de gang op en de deur achter zich dichttrekken. Het apparaat spuit een desinfecterende spray de kamer in. "We hebben het getest in de Dauphiné. Toen bleek dat de bacteriën en schimmels vrijwel allemaal verdwenen waren."

'Rondemissen kussen? Zo vaak mogelijk'

Plugge zegt dat de renners aan de ploegleiding gevraagd hebben om iedereen duidelijk te maken dat er geen handen meer worden geschud. Op die regel geldt één uitzondering. Het kussen van de rondemissen mag zo vaak mogelijk." 

STER reclame