Dierenactivisten vernielen wormkunstwerk
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Dierenactivisten vernielen wormkunstwerk in Maastricht

Dierenactivisten hebben een kunstwerk in Maastricht vernield. Het werk bestond uit meer dan tweehonderd levende wormen die aan vishaken hingen. De activisten hebben de vislijnen doorgeknipt.

De wormen waren tentoongesteld bij de kunstacademie van Zuyd Hogeschool in Maastricht. Het werk is gemaakt door Yaël Wolfs, schrijft 1Limburg.

Leed

Volgens Active for Justice, een Maastrichtse dierenrechtenbeweging, zouden de gespietste wormen de expositie niet overleven en werd er dierenleed veroorzaakt. De activisten noemen het onacceptabel dat levend materiaal gebruikt wordt voor kunst.

Op Facebook schrijven ze: "Helaas is het niet gelukt om ook maar een van de 220 wormen te redden. In plaats van deze expositie zijn er een paar grafkaarsen achtergelaten."

Dierenactivisten vernielen wormkunstwerk

De kunstenares betreurt de actie van de dierenrechtenbeweging. "Mijn werk zorgt er soms voor dat toeschouwers zich geen houding weten te geven tegenover de installatie en zichzelf. Dit is iets wat ik als kunstenaar alleen maar koester en waar ik ruimte aan wil geven", zegt Yaël Wolfs in een schriftelijke verklaring.

Volgens de hogeschool is met de vernieling een grens overschreden. "Wij staan voor artistieke vrijheid van kunstenaars. Niet alleen ten aanzien van onze eigen studenten, maar ten aanzien van iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl