NAVO-training aan de noordgrens van Polen
NOS Nieuws

Tweede Kamer voor Nederlandse troepen in Oost-Europa

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het een goed idee als Nederland in NAVO-verband troepen stuurt naar de grenzen van Oost-Europa. Eind deze week beslist de NAVO over de inzet van 4000 militairen in Polen en de Baltische staten. De NAVO wil de landen daarmee steunen in verband met de dreiging uit Rusland.

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt het belangrijk om af en toe met de spierballen te rollen richting Poetin. Daar hoort ook de bereidheid bij om troepen te regelen. "Ik zou het verstandig vinden als de minister de optie openhoudt."

Hij noemt de NAVO-top van deze week historisch. "Nu een oude vijand zich af en toe als tegenstander ontpopt, die ook nog eens landen inpikt, denk ik dat een aantal NAVO-leden de behoefte heeft aan een garantie van veiligheid."

Laten zien

Ook de PvdA vindt het belangrijk dat de NAVO alert is op provocaties van de Russen en zich ook laat zien. "Het bondgenootschap hoort bij de NAVO", zegt Kamerlid Servaes. "Het is dus een goed idee dat we militairen paraat hebben, en dat ze in de buurt van de grenzen van het NAVO-grondgebied zijn."

De partij vindt het niet verkeerd om te kijken of Nederland ook bijdrage aan de troepenmacht kan leveren. "Niet als een grote speler, maar als een van de kleinere. Het moet wel passen in de spankracht van Defensie."

Niet provoceren

Ook CDA en D66 zijn positief over de inzet van Nederlandse militairen. CDA-Kamerlid Knops noemt de stationering noodzakelijk om de dreiging uit Rusland het hoofd te bieden. D66-Kamerlid Sjoerdsma benadrukt dat de landen aan de oostgrens geruststellende maatregelen nodig hebben. "Een van de maatregelen kan zijn dat je naast oefeningen daar ook meer troepen naartoe brengt."

De partijen laten wel weten dat het kabinet uiteindelijk beslist over de stationering van Nederlandse troepen. De PVV twijfelt nog over de inzet van Nederlandse militairen en de SP wil er helemaal niet aan. De partijen willen president Poetin niet provoceren.

Het is nog onduidelijk hoeveel militairen Nederland beschikbaar stelt. Volgens Haagse bronnen gaat het om circa tweehonderd militairen die onder Duits bevel in Litouwen worden gestationeerd. Maar er is nog niets besloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl