De nieuwe windmolenparken op zee dragen veel bij aan het halen van de doelstelling voor duurzame energie.
NOS Nieuws

Kamp: nieuwe windmolenpark Borssele goedkoopste ter wereld

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Het eerste van een reeks nieuwe windmolenparken op de Noordzee gaat gebouwd worden door het Deense bedrijf Dong Energy. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken vanavond bekendgemaakt. Het is een van de 38 bedrijven die interesse hadden in de bouw.

Het park moet in 2020 klaar zijn en wordt ruim 22 kilometer uit de Zeeuwse kust gebouwd. Het moet 700 megawatt genereren, genoeg energie voor een miljoen huishoudens.

Bij het sluiten van de inschrijvingen bleek al dat bedrijven het park goedkoper wilden bouwen dan aanvankelijk werd verwacht. Minister Kamp maakte nu bekend hoeveel goedkoper: 2,7 miljard euro. Het nieuwe windpark in Borssele is volgens Kamp het goedkoopste ter wereld.

Vijf nieuwe windmolenparken op zee

Het is volgens de minister ook een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie. Dat is belangrijk, want daardoor hoeft de overheid minder subsidie te verstrekken. Door het ministerie van Economische Zaken is er 18 miljard euro gereserveerd voor subsidie aan windparken op zee.

Maar de overheid stelde wel als voorwaarde dat de windparken op de Noordzee flink goedkoper moesten worden. Er moest een kostenreductie komen van maar liefst 40 procent ten opzichte van 2010. Bedrijven en onderzoeksinstellingen gaven toen aan dat een dergelijke reductie inderdaad mogelijk zou zijn.

Werkgelegenheid

De aanleg van vijf nieuwe windparken in de Noordzee, voor de kust van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland betekent ook veel nieuwe werkgelegenheid. Eerder al zei het ministerie te verwachten dat de productie, bouw, onderzoek en beleid samen zullen leiden tot 10.000 nieuwe banen.

De Nederlandse windparken behoren straks tot de grootste van Europa.

Opmerkelijk was dat ook Shell interesse bleek te hebben in het bouwen van een offshore windpark.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) reageert opgetogen: "Dit is een beslissende stap voor windenergie op zee. Deze extreem scherpe prijs geeft de toon aan voor de transitie naar volledige duurzame energie in Nederland."

Natuur & Milieu spreekt van "een enorme boost voor de energietransitie". De organisatie wijst erop dat de prijs lager is dan verwacht: "Dit is een duidelijk signaal dat investeren in grootschalige duurzame energie werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl