Willem Holleeder
NOS Nieuws

Holleeder moet de staat bijna 18 miljoen euro betalen

De rechtbank in Haarlem heeft voor de tweede keer beslist dat Willem Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de staat moet betalen. Volgens de rechters heeft hij dat geld met criminele activiteiten verdiend, voornamelijk met de afpersing van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Holleeder zegt dat hij dat geld niet heeft.

De rechtbank in Haarlem kwam in 2012 op hetzelfde bedrag uit. Holleeder diende destijds een wrakingsverzoek in, omdat een rechter zich, voorafgaand aan de behandeling, in een interview negatief over hem had uitgelaten. De wrakingskamer wees het verzoek af.

Holleeder ging daarna in beroep. Het gerechtshof concludeerde dat de betrokken rechter in ieder geval de schijn van partijdigheid had gewekt. Daarom moest de rechtbank de zaak overdoen. De uitkomst is vrijwel identiek aan de eerste uitspraak.

Holleeder werd voor het afpersen van Endstra en vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2007 tot negen jaar veroordeeld. Op dit moment zit hij vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende liquidaties, onder andere die van Endstra in 2004.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl