nos
NOS Nieuws

Britse pond naar laagste punt in 31 jaar tijd

Het Britse pond glijdt vandaag onderuit en staat nu ten opzichte van de dollar op het laagste punt in 31 jaar. Wereldwijd zijn beleggers bezorgd over de gevolgen van het Britse referendum.

De dag nadat een kleine meerderheid van de Britse kiezers vorige week stemde voor een brexit, verloor het pond al 10 procent in waarde. De week daarna leek de koers weer iets te stabiliseren, maar vandaag is de onrust onder beleggers terug.

150 miljard pond meer

Door het besluit om uit de EU te stappen, is er veel onzekerheid ontstaan. De Bank of England, de toezichthouder van de Britse banken, neemt daarom maatregelen en versoepelt de financiële buffers die banken moeten aanhouden. Zo kunnen Britse banken per direct 150 miljard pond meer uitlenen.

De toezichthouder kijkt ook bezorgd naar al het buitenlandse geld in Groot-Brittannië; de kans is groot dat dat geld wegstroomt. Britse banken kunnen daardoor een cashprobleem krijgen.

En dan dreigt er nog een ander probleem, zegt Bank of England. De vastgoedsector in Groot-Brittannië is heel veel waard en er zit veel buitenlands geld in. Het gevaar bestaat dat ook daar investeerders zich terugtrekken, waardoor het vastgoed fors in waarde daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl