NOS Nieuws

5,5 miljoen aan boetes in horeca en detailhandel

Een op de vijf bedrijven in de horeca en detailhandel, die onlangs zijn gecontroleerd, houdt zich niet aan de wet. Werknemers krijgen vaak te weinig betaald, werken te veel of werken zonder vergunning, zegt de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De inspectie controleerde de afgelopen jaren 1914 horecabedrijven en 1326 detailhandels. In totaal is voor bijna 5,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. De inspectie zegt dat de cijfers niet representatief zijn voor de hele sector, omdat de inspecties uitgevoerd zijn bij risicovolle bedrijven.

Illegale buitenlanders

Bij de horeca ging het vaak mis bij eenmansbedrijven. De eigenaar was daar vaak langer aan het werk dan toegestaan. Ook werkten er veel buitenlanders in de horeca zonder de juiste vergunning. Het ging met name om Chinezen, Egyptenaren, Turken, Indiërs en Pakistanen.

In de detailhandel gingen vooral wellnessinstituten, avondwinkels, naaiateliers en bakkers in de fout. Bij deze zaken werkten veel illegale buitenlanders. Ook kregen sommige werknemers een lager salaris dan het minimumloon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl