Een jeugdhulpverlener helpt een jongen met zijn dagschema
NOS Nieuws

Jeugdzorg schuift nog steeds kinderen door

Nog steeds worden er jaarlijks tientallen kinderen doorgeschoven van de ene jeugdzorg- of ggz-instelling naar de andere. Zij krijgen niet de zorg die ze nodig hebben, zeggen drie directeuren van instellingen in de Volkskrant.

In oktober waarschuwde kinderombudsman Marc Dullaert ook al voor dat probleem, na eigen onderzoek. Hij zei toen dat veel partijen in de jeugdzorg kinderen naar een volgend loket doorschuiven of goedkopere zorg geven die niet passend is. Dat zou komen doordat gemeenten en jeugdzorgorganisaties te veel op de kosten letten en niet genoeg op het belang van het kind.

Specialistische zorg

De problemen doen zich volgens de directeuren vooral voor bij kinderen met meerdere diagnoses; zowel psychische als gedragsstoornissen. Veel instellingen hebben moeite met zo'n combinatie en sturen zo'n kind maar door naar een andere instelling. Dat zegt locatiedirecteur Peter Houweling van de specialistische jeugdzorginstelling Horizon in het NOS Radio 1 Journaal: "Heel veel jongeren komen pas laat terecht in de specialistische jeugdzorg. Zij hebben heel lang de lichtere vormen van zorg ontvangen, die eigenlijk nooit zijn aangeslagen."

Houweling zegt dat de kinderen door het doorschuiven een slechte ervaring opdoen met hulpverlening, waardoor zij er geen vertrouwen in hebben. Dat leidt ertoe dat zij langer zwaardere zorg nodig hebben, dan wanneer zij direct bij een specialistisch centrum zouden zijn gekomen.

Daarnaast waarschuwt Houweling dat verkeerde zorg averechts kan werken. "Neem bijvoorbeeld een kind met een laag IQ. Als je daar niet goed mee omgaat, overvraag je het kind, wat kan leiden tot ander verkeerd gedrag."

Houweling pleit ervoor dat zwaardere zorg sneller wordt ingezet. Daardoor worden de kinderen eerder uit huis geplaatst, maar volgens hem heeft het ook als gevolg dat ze weer sneller terug naar huis kunnen.

Zwaardere zorg is duurder, maar volgens Houweling hoeft het per saldo niet meer te kosten als het sneller wordt ingezet. Want als kinderen eerder de juiste zorg krijgen, is hun behandeling sneller voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl