NOS Wielrennen

Etappe 4: hopen op een renner die 'het lachertje' wil zijn

De route van de vierde etappe van de Tour de France

"Hier doe je niemand een plezier mee." Dat zei Tom Dumoulin na afloop van de slaapverwekkende derde etappe in de Tour de France. Ook de vierde rit voorspelt weinig goeds.

De langste etappe van de Tour de France (237,5 kilometer) gaat van Saumur naar Limoges. Aan het eind krijgen we meer van hetzelfde, denkt NOS-commentator Maarten Ducrot.

Volgens Tom Dumoulin krijgen we vandaag opnieuw een wandeletappe. Sterker, volgens de renner wordt het nog een hele klus om iemand te vinden die voorop wil rijden. Krijgen we weer zo'n saaie rit?

"Ja. Daar twijfel ik geen seconde aan. Maar Tom Dumoulin vergist zich. Het ligt niet aan de parcoursbouwers, het ligt aan de mentaliteit van de renners."

Wat bedoel je?

"Toen ik vroeger op de fiets stapte, dacht ik maar een ding: hoe kan ik die gasten foppen? Driekwart van het peloton maakt zich nu ondergeschikt aan de sprinters of de klassementsrenners. En dus rijden ze allemaal als lemmingen naar de streep."

Dumoulin gaapt tijdens slaapverwekkende etappe

Om moedeloos van te worden....

"Hoho, in de Giro durven ze het nog wel, aanvallen. Maar de druk van de Tour is zoveel groter. Vier jaar geleden werd er nog strijd geleverd om in de kopgroep te rijden. Drie jaar geleden kregen aanvallers een duwtje mee en twee jaar geleden werden er vrijwilligers aangewezen om op kop te rijden."

"Gisteren zagen we een voorlopig dieptepunt met die arme Armindo Fonseca. Viel aan, kreeg geen medevluchters en werd het lachertje van de koers."

We krijgen toch niet echt een etappe zonder koplopers?

"We rijden vandaag door het geboortedorp van Sylvain Chavanel. Ooit een mooie renner, maar zijn tijd is geweest. Ik denk dat die gaat zeggen: kom, laat ik vandaag maar eens het lachertje zijn. Zolang ik mijn familie onderweg maar een knuffel kan geven."

Armindo Fonseca vertrekt voor zijn eenzame monstervlucht in de derde etappe van de Tour de France

Door naar de laatste kilometer dan maar. Dat wordt een spektakel, toch?

"We krijgen precies hetzelfde als gisteren. De laatste 500 meter lopen vals plat omhoog, dus Marcel Kittel gaat het weer niet doen. André Greipel gaat zijn trein weer op kop zetten. En wie weet, knalt Mark Cavendish er weer overheen."

Had je verwacht dat Cavendish zo sterk zou zijn?

"Totaal niet, maar dat komt ook door het koersverloop. Cavendish gaat als baanrenner naar de Olympische Spelen. Hij heeft vooral getraind als baanrenner en heeft dus geen duurvermogen, maar wel snelheid. En wat gebeurt er? Er wordt niet gekoerst...!"

Is er dan niets positiefs te melden?

"Jawel, het feit dat Cavendish (28 ritzeges in de Tour) door zijn concurrenten naar het record van Eddie Merckx (34) wordt geleid. Dat is leuk."

De Tour-uitzendingen van dinsdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1 en nporadio1.nl
14.10 uur Etappe 4: Saumur-LimogesNPO 1 en NOS.nl
19.30 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.02 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl