Hoofdkantoor van de Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van Italië, bij nacht
NOS Nieuws

Aandelen Italiaanse banken verder onder druk

Opnieuw zijn de aandelen van Italiaanse banken hard onderuit gegaan. Het aandeel in Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van het land, kelderde met 14 procent het stevigst. De handel in het aandeel werd vandaag zelfs meerdere malen stilgelegd, omdat de koers te snel daalde.

Het vertrouwen van beleggers in de bank kelderde nadat er een brief van de Europese Centrale Bank (ECB) was uitgelekt. Daarin werd Monte dei Paschi di Siena opgedragen voor 3 oktober met een plan te komen om in 3 jaar tijd voor meer dan 10 miljard euro te snijden in slechte leningen.

De bank bevestigde daarop het bestaan van de brief, maar benadrukte dat het nog om een concept ging. Daarna zakte het aandeel nog verder weg. Het aandeel is in het eerste half jaar van 2016 al ruim 70 procent minder waard geworden.

Stabiliteit

De brief komt op een moment dat de uitslag van het brexit-referendum de onzekerheid in de Europese financiële sector toch al aanwakkert. Vooral de Italiaanse banken staan er niet goed voor voor.

De geruchten gaan dat de Italiaanse regering bereid is miljarden in de banken te steken om de buffers te verstevigen als dat nodig is. De vraag is echter of Europese regels dat toestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl