Reuters

Doden na explosie bij moskee in Medina

time icon

In Medina in Saudi-Arabië zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen bij een explosie in de buurt van de Moskee van de Profeet. Volgens de Saudische televisiezender Al Arabiya gaat het om een zelfmoordaanslag, waarbij vier beveiligers om het leven kwamen.

De zelfmoordterrorist zou zijn bom hebben laten ontploffen op het moment dat de beveiligers hun vasten braken tijdens de ramadan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aanslag bij moskee van de Profeet in Medina

Medina is een stad in het westen van Saudi-Arabië, op ruim 300 kilometer ten noorden van Mekka. Mohammed, die door moslims wordt beschouwd als profeet en boodschapper van God, stierf in Medina en ligt begraven onder de Moskee van de Profeet.

Qatif

In Qatif, een stad in het oosten van Saudi-Arabië, waren kort na elkaar ook twee explosies. Persbureau Reuters meldt op basis van een ooggetuige dat de explosies in de buurt waren van een sjiitische moskee. Daar ontplofte een auto. Even later zou er een tweede knal zijn geweest.

De ooggetuige zegt ook dat hij lichaamsdelen heeft gezien in de buurt van de explosie, mogelijk van de dader.  

Veel inwoners van Qatif zijn sjiieten, een minderheid in Saudi-Arabië.  

De explosies in Medina en Qatif werden voorafgegaan door een andere aanslag. Bij het consulaat van de Verenigde Staten in Jeddah blies een zelfmoordterrorist zich op. Daarbij raakten twee mensen gewond. 

De bomaanslag in Jeddah is opmerkelijk omdat het jaren geleden is dat buitenlanders het doelwit waren in het koninkrijk. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. 

Het zou kunnen dat IS erachter zit. De terreurorganisatie heeft sinds 2014 verschillende aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië waarbij doden zijn gevallen. De meeste waren gericht tegen leden van de sjiitische moslimminderheid en tegen veiligheidsdiensten.

STER Reclame