NOS Nieuws

Kleine scholen mogen openbaar én christelijk zijn

Scholen in krimpgebieden mogen straks zowel openbaar als bijzonder onderwijs aanbieden als het aan staatssecretaris Dekker ligt. Zo wil hij voorkomen dat leerlingen door het sluiten van scholen niet meer in hun eigen dorp onderwijs kunnen krijgen.

In de wet staat dat scholen in Nederland openbaar of bijzonder (katholiek, protestant-christelijk, antroposofisch) zijn. Dekker wil voor scholen in gebieden met een krimpende bevolking een uitzondering maken op die regel, zodat die straks beide vormen van onderwijs mogen aanbieden.

Gemengd huwelijk

Het probleem speelt in provincies als Zeeland, Groningen en Limburg. Omdat bewoners wegtrekken worden scholen te klein en moeten sluiten. Als de laatst overgebleven school bijvoorbeeld openbaar is, moeten christelijke leerlingen naar een ander dorp fietsen.

Dekker zelf spreekt van een pragmatische oplossing. Scholen van verschillende pluimage mogen fuseren, zodat het onderwijsaanbod op peil blijft. "Zie het als een soort samenlevingscontract of een gemengd huwelijk. Leerlingen van openbare en christelijke scholen kunnen voortaan in hun eigen dorp naar school blijven gaan, ook als er nog slechts voor één school ruimte is."

Dagopening

De staatssecretaris denkt dat tientallen scholen de komende jaren zullen fuseren tot samenwerkingsschool. Op zo'n school kunnen leerlingen kiezen of ze naar een christelijke of openbare dagopening gaan, en of ze wel of niet het kerstfeest meevieren.

De wetswijziging is specifiek gericht op krimpgebieden. De samenwerkingsscholen moeten een uitzondering blijven en dus niet te groot worden, vindt Dekker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl