EPA
NOS Nieuws

'Niemand zag het vertrek van Farage aankomen'

Het opstappen van Nigel Farage als leider van de eurosceptische partij UKIP komt onverwacht. "Niemand heeft zijn vertrek zien aankomen", zei NOS-correspondent Tim de Wit. "Sommigen dachten zelfs dat hij nog een rol wilde spelen bij de onderhandelingen over de EU-uittreding."

Farage maakte vanochtend op een persconferentie bekend dat hij opstapt, omdat hij "weer een normaal leven" wil gaan leiden. Hij zei te hebben bereikt wat hij wilde bereiken: de Britse EU-uittreding.

Volgens De Wit is Farage een van de redenen dat het EU-referendum er is gekomen. "UKIP drukte een aantal jaren geleden zo op de Conservatieve Partij van Cameron, dat de premier zich gedwongen voelde om het referendum uit te schrijven om geen stemmers te verliezen aan UKIP. Daar was hij toen toch echt wel bang voor."

Daarom was het ook de verwachting dat Farage zijn invloed zou gaan uitoefenen bij de onderhandelingen, zei De Wit. "In ieder geval vanaf de zijlijn, maar daar heeft hij dus blijkbaar geen zin in."

Hoofdrolspeler

De UKIP-leider is na David Cameron, die zijn vertrek als premier aankondigde, en Boris Johnson, die zei zich geen kandidaat te willen stellen voor het premierschap, de derde hoofdrolspeler die na de uitslag van het referendum van het toneel verdwijnt.

"Zo blijven er weinig bekende gezichten over", zei De Wit. "De mensen die dit allemaal wilden bereiken, kunnen vervolgens niet de verantwoordelijkheid dragen om het uiteindelijk ook in vervulling zien gaan. Dat is wel een beetje het overheersende gevoel hier."

Live Q&A

NOS op 3 hield vandaag een Live Q&A met correspondent Suse van Kleef over de nasleep van de brexit en het vertrek van Farage. Dat gesprek kun je hieronder terugkijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl