In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Alphen aan den Rijn biedt excuses aan na kraanongeluk

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft excuses aangeboden aan gedupeerden van het kraanongeluk bij de Koningin Julianabrug augustus vorig jaar. Dat staat in een brief die in handen is van Omroep West.

"Wij realiseren ons dat onze inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat juist hun eigen gemeente meer oog heeft voor de omgevingsveiligheid. Dat vertrouwen hebben wij onvoldoende waargemaakt en daarvoor bieden wij onze oprechte verontschuldigingen aan", staat in de brief.

Onderschat

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorige week dat de bouwbedrijven die betrokken waren bij het kraanongeluk de complexiteit van de werkzaamheden hebben onderschat. Ook hebben ze niet beseft dat het hijsen van het brugdeel gevaarlijk kon zijn voor de omgeving.

De gemeente gaat in de brief ook in op dat onderzoek. "De gemeente heeft in dit proces vertrouwd op de professionaliteit en expertise van de opdrachtnemers en te weinig de 'wat als het toch misgaat' vraag gesteld."

Schademeldingen

Op 3 augustus vorig jaar zou het nieuwe brugdek van de Julianabrug op zijn plaats worden gehesen. Dat ging helemaal mis. Het brugdek en de twee kranen, die op de pontons stonden, vielen om en kwamen op huizen en winkels terecht.

Inmiddels liggen er 157 schademeldingen bij de gemeente. Alphen is door 43 personen en bedrijven aansprakelijk gesteld. De komende tijd worden alle schademeldingen door verzekeraars afgehandeld. De bedragen variëren van een paar honderd euro tot enkele tonnen.

Rondvaartboten

De meldingen zijn volgens het college gedaan door bewoners en bedrijven in de buurt van de Koningin Julianabrug, maar ook door personen en ondernemers uit de rest van het land die extra kosten hebben moeten maken.

Voorbeelden van geclaimde schades zijn schade aan woningen, bedrijfsschade, dubbele woonlasten en psychische ondersteuning.

Advertentie via Ster.nl