Slechte elektrische bedrading, zoals in deze kledingfabriek, heeft bij andere fabrieken in Bangladesh eerder tot brand geleid
NOS Nieuws

Hoe eerlijk is jouw kleding?

De zon schijnt, hoog tijd om een nieuwe zomerjurk of zwembroek te kopen. Maar: een deel van de kleding die in de winkels hangt wordt gemaakt onder slechte omstandigheden (kinderarbeid, uitbuiting en milieuvervuiling bij de productie van stoffen).

Om kleding ‘eerlijker’ te maken, zetten ruim vijftig modebedrijven vandaag hun handtekening onder een convenant dat verbetering in de sector belooft.

Niet alle kledingmerken zijn al even ver met verantwoordelijke productie. Hoe kun je checken of de kleding die je koopt eerlijk en meer verantwoord is?

Er zijn inmiddels verschillende organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de omstandigheden waaronder kleding gemaakt wordt. Zo hebben ze gedragscodes opgesteld die een indicatie geven van wat verschillende merken doen om de diverse problemen aan te pakken.

Via tools op hun website kun je controleren welke merken eerlijk zijn, en welke niet. Zo is er de Fair Wear Foundation (FWF), die zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. FWF heeft deze database waarin je verschillende merken kunt terugzoeken.

'In het convenant ontbreken afspraken over leefbare lonen'

De Europese non-profit organisatie Made By heeft richtlijnen opgesteld, bijvoorbeeld om vast te stellen of de manier waarop stoffen worden geproduceerd, schadelijk is voor het milieu. Hier kun je zien hoe kledingmerken daar op scoren.

De website Goede Waar heeft een checker die per merk laat zien aan welke standaarden verschillende merken voldoen, en bij welke organisaties ze zich hebben aangesloten.

En er zijn apps die kunnen helpen. Zoals Rank A Brand, een vergelijkingssite voor onder andere kleding- en cosmeticamerken, die zelf oordeelt over de eerlijkheid van producten en merken en winkels een label geeft. Om helemaal zeker te weten dat je eerlijk winkelt, kun je ook gewoon shoppen bij winkels die aangeven alleen maar verantwoorde kleding te verkopen. Talking Dress is een Nederlandse app die tips geeft over waar je dan moet zijn.

Internationale codes

De codes die de tools gebruiken zijn over het algemeen gebaseerd op standaarden voor het verantwoord produceren van kleding die de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie hebben opgesteld. Ook op Europees niveau zijn er certificaten, zoals het EU ecolabel. Ze maken het mogelijk om onder andere kledingbedrijven die niet aan hun sociale verplichtingen en milieueisen voldoen ter verantwoording te roepen. Zodat je met een gerust hart je garderobe kunt aanvullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl