Europese Commissie: steun Nederlandse voetbalclubs voldoet aan regels
Nederlandse gemeenten en betaald voetbalclubs voldoen aan de Europese regels voor staatssteun. Dat is de conclusie na jarenlang onderzoek door de Europese Commissie naar mogelijk verboden financiële steun door gemeenten aan FC Den Bosch, MVV, NEC, Willem II en PSV.
Met dit bericht komt een eind aan de vraag of steun van gemeenten aan voetbalclubs geoorloofd was en 'competitie in de markt' niet zou verstoren. In 2013 reageerde de Commissie nog afkeurend op de Nederlandse steun en zag zich genoopt tot nader onderzoek.
De uitkomst is met name verrassend voor PSV en de gemeente Eindhoven. Voor de start van het onderzoek oordeelde de Commissie nog dat de gronddeal van het Philips Stadion niet door de beugel kon. Bij deze deal kocht de gemeente Eindhoven grond onder het stadion voor 48 miljoen euro, een prijs die te hoog getaxeerd zou zijn, en verpachtte het vervolgens weer aan de landskampioen.
Nu blijkt volgens de Commissie de Eindhovense deal 'acceptabel', 'niet marktverstorend' en in lijn met Europese regelgeving. Hetzelfde geldt voor steun van de gemeenten Den Bosch, Maastricht, Nijmegen en Tilburg.
Overtredingen Spanje
De Europese Commissie concludeerde dat bij zeven Spaanse clubs wel regels met betrekking tot overheidssteun zijn overtreden. FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao, Osasuna, Hercules en Elche moeten in totaal circa zeventig miljoen euro aan steun terugbetalen.
Barça, Real, Bilbao en Osasuna moeten een onterechte belastingkorting alsnog aan de belastingdienst overmaken. Real moet daarnaast 18,4 miljoen terugstorten in verband met verkoop van te dure grond. Valencia en Elche werden ieder voor 15 miljoen euro aangeslagen vanwege ten onrechte verstrekte staatsleningen.