NOS Nieuws

Ruim vijftig kledingketens beloven 'schone kleren'

Ruim vijftig Nederlandse kledingbedrijven beloven zich in te zetten voor duurzame kleding. Ze ondertekenen vanochtend een convenant met afspraken om kinderarbeid, uitbuiting, dierenleed en milieuvervuiling bij de productie van kleding voor Nederlandse winkels tegen te gaan.

Onder de bedrijven die meedoen, zijn grote namen als Zeeman, Coolcat, MS Mode, America Today, Miss Etam, Steps, WE Fashion, O’Neill, De Bijenkorf, Sting, Costes en G-Star.

Volgens de kledingbranche zijn de partijen die meedoen goed voor zeker 30 procent van de omzet in de Nederlandse kledingindustrie.

Wereldwijd

Het is niet voor het eerst dat de kledingbranche belooft zich in te spannen om de omstandigheden in kledingfabrieken te verbeteren. Eerder sloten verschillende bedrijven zich aan bij een akkoord om de situatie in Bangladesh te verbeteren na de verwoestende brand in de kledingfabriek Rana Plaza.

Het akkoord van vandaag, begeleid door de Sociaal-Economische Raad, geldt voor de Nederlandse kledingindustrie in alle landen. Een klachten- en geschillencommissie kan optreden als een bedrijf zich niet aan de afspraken houdt. Een bedrijf kan dan uit het convenant worden gezet. De komende jaren wordt geprobeerd meer bedrijven erachter te krijgen.

Ingewikkeld

De Bijenkorf belooft leveranciers strenger te controleren, maar makkelijk is volgens het bedrijf niet. "De textielindustrie is een ingewikkelde industrie", zegt Ramon de Kok van Bijenkorf. "Kledingmerken zetten productie weg in fabrieken, die fabrieken hebben weer toeleveranciers. En die hebben weer eigen leveranciers. Die hele keten is heel ingewikkeld inzichtelijk te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl