1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Britse politie wilde Israëlische oud-minister Livni verhoren

De Britse politie heeft de Israëlische oud-minister Tzipi Livni in een brief opgeroepen zich te melden voor een verhoor. De politie wilde haar verhoren over haar betrokkenheid als minister van Buitenlandse Zaken bij oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog in 2008 en 2009. Na diplomatiek overleg tussen de Britten en Israëliërs werd de oproep weer ingetrokken.

De Israëlische politica was in Londen bij een conferentie toen ze vorige week de oproep ontving. Volgens Israëlische media riep de politie haar op om zich vrijwillig te melden. Door een afspraak te maken met een Britse diplomaat, kon haar bezoek aan Londen als staatsaangelegenheid worden gezien en kreeg Livni diplomatieke onschendbaarheid.

Travestie

De Britse politie laat weten dat er geen onderzoek naar Livni of andere Israëlische politici loopt wegens oorlogsmisdaden. De afgelopen jaren dienden pro-Palestijnse activisten in Groot-Brittannië verschillende klachten in tegen Israëlische politici.

De Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Mark Regev, noemt het een "travestie" dat Israëlische politici worden aangehouden wanneer ze Groot-Brittannië bezoeken. Volgens hem zijn de aanhoudingen en oproepen tot verhoor een voorbeeld van "misbruik van mazen in de wet met politieke doeleinden".

Diplomatieke rel

Het is niet de eerste keer dat Livni in Groot-Brittannië in aanraking komt met de politie. In 2009 werd in Groot-Brittannië een arrestatiebevel uitgegeven toen de Israëlische politica naar het land zou komen. Dit leidde tot een diplomatieke rel tussen de landen. Livni blies haar bezoek toen af.

Tzipi Livni zit sinds 2015 in de Knesset voor de Zionistische Unie-partij. Tussen 1996 en 2005 was ze lid van de Likoed-partij van zittend premier Netanyahu. Later werd ze lid van Kadima en nog later van de Hatnuah-partij. In 2013 en 2014 was Livni nog minister van justitie in de regering van Netanyahu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl