Voetbalrobots in actie tijdens het WK RoboCup in Leipzig
NOS Nieuws

Nederlandse voetbalrobots winnen WK na penalty's

Het Nederlands elftal mag dan wel thuis zijn gebleven deze zomer, maar de Nederlandse voetbalrobots zijn wel succesvol. De robots van de TU Eindhoven zijn op het WK RoboCup in de Duitse stad Leipzig voor de derde keer wereldkampioen gewonnen. In de finale won het team van de universiteit van Beijing met penalty's.

Volgens de TU was het een spannende finale. Het bleef lang 2-2 na een gelijkmaker in de eerste helft door de Chinezen.

Verlenging

In de verlenging ging een Chinese robot met een rode kaart van het veld. De robot botste te hard op een tegenstander. De Eindhovense robots wisten niet van de overtalsituatie (5 tegen 4) te profiteren. Het werd 2-3, maar een halve halve minuut maakte Nederland de gelijkmaker. Een goal van China werd afgekeurd.

Het kwam aan op penalty's. De Chinezen namen de eerste vijf penalty’s, maar die wist de Eindhovense robotkeeper allemaal te stoppen. Nederland had daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. En dat lukte tot grote vreugde van de Nederlanders.

"Geen woorden voor"

"Ik heb er gewoon geen woorden voor”, reageerde teamcoach en studente Lotte de Koning. "Het was zo ongelooflijk spannend!"

Aan de RoboCup deden 3500 deelnemers uit meer dan 40 landen mee. Het doel van het toernooi is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. "Denk bijvoorbeeld aan robots als hulp in huis, die eraan kunnen bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen."

Nederland stond vandaag voor de negende keer in de finale.