Litteken en misvormde navel na een mislukte buikwandcorrectie
NOS Nieuws

Plastisch chirurgen: cosmetische artsen moeten stoppen met operaties

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Plastisch chirurgen vinden dat cosmetische artsen en andere niet-plastisch chirurgen moeten ophouden met het uitvoeren van operaties waarvoor ze niet zijn opgeleid. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zien haar leden jaarlijks enkele honderden patiënten met schade als gevolg van dergelijke fout uitgevoerde operaties.

De NVPC is op haar website een meldpunt begonnen voor missers bij cosmetische behandelingen.

Plastisch chirurgen: complexe zaken moeten echt door medisch specialisten worden uitgevoerd

Uit onderzoek van de NVPC onder haar leden blijkt dat vier op de vijf klinieken en ziekenhuisafdelingen plastische chirurgie zulke patiënten zien. In totaal leverden 77 leden van de NVPC gegevens aan. Dat is zo'n zestig procent van alle leden die aan cosmetische of esthetische geneeskunde doen.

Hoe vaak ziet u patiënten met complicaties van esthetische behandelingen uitgevoerd door niet-plastisch chirurgen?

geen1-5 per jaar5-10 per jaar10-20 per jaarmeer dan 20 per jaar
14372042

De meeste problemen doen zich voor met fillers, materiaal dat in de gezichtshuid wordt aangebracht om bijvoorbeeld rimpels weg te werken. Daarna, in aflopende volgorde, met ooglidcorrecties, andere chirurgische ingrepen, liposuctie en threads. Threads zijn draden waarmee het gezicht gelift wordt, zonder dat daarvoor een operatieve ingreep nodig is.

Aantal respondenten dat problemen na bepaalde behandelingen noemt

FillersooglidcorrectiesOverige chirurgieLiposuctieThreads
514221179

Volgens de plastisch chirurgen moeten behandelaars stoppen met het gebruik van threads. NVPC-bestuurder Ali Pirayesh: "Die threadlifts gaan relatief vaak mis. En er zijn goede alternatieven beschikbaar zoals laserbehandelingen en veilige fillers."

Volgens Pirayesh worden threadlifts vaak ingebracht door basisartsen die als opleiding soms alleen een korte cursus hebben gehad. "Voor 895 euro kun je in twee-en-een-half uur leren hoe je threads moet inbrengen, op je eigen model."

Advertentie voor training threadlifts inbrengen

De plastisch chirurgen hebben minister Schippers en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd om heldere en strengere regels voor cosmetische behandelingen. "In het belang van de patiëntveiligheid", zegt Pirayesh.

De minister en de Inspectie vinden dat het veld zelf die normen moet opstellen. Daartoe is de Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG) opgezet waaraan de wetenschappelijke verenigingen van cosmetisch artsen, cosmetisch chirurgen, kno-artsen, oogartsen, huidartsen en kaak- en aangezichtschirurgen deelnemen.

De plastisch chirurgen zijn uit de stichting gestapt. Volgens Pirayesh leiden de gesprekken niet tot voor zijn beroepsgroep aanvaardbare resultaten.

Normen

"Iedereen wil af van cosmetische behandelingen van slechte kwaliteit door onvoldoende opgeleide artsen", zegt woordvoerder Maarten Mourits van de NSEG . Hij is hoogleraar oogheelkunde in het Amsterdamse AMC.

"De achtergrond van de NSEG is dat wij proberen te zorgen voor orde in de onduidelijke wereld van de esthetische geneeskunde". Er bestaan nu geen duidelijke normen voor de kwaliteit van esthetische behandelingen of voor wie die mag uitvoeren.

Overigens ziet Mourits als oogarts ook mislukte ingrepen door plastisch chirurgen. "Ogen die dicht zitten door mislukte ooglidcorrecties."

Beschermde titel

Mourits benadrukt dat de meeste cosmetische artsen hun werk goed doen. "Maar nu is cosmetisch arts geen beschermde titel", zegt hij. "Iedereen mag zich zo noemen. Dat is natuurlijk een slechte zaak." Hij zou er wel voor voelen om dat te veranderen. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde verwees voor een reactie naar Mourits, als woordvoerder van de stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl