Inwoners van Bagdad bekijken de enorme ravage na de bomaanslag
NOS NieuwsAangepast

IS pleegt dodelijkste aanslag in Bagdad in bijna een jaar

In Bagdad is vannacht de zwaarste aanslag in bijna een jaar gepleegd. Kort na middernacht liet een zelfmoordterrorist een vrachtwagen ontploffen in een sjiitisch winkelgebied in de wijk Karada. Volgens getuigen voelde het als een zware aardbeving. Er vielen 115 doden en bijna 200 gewonden. De aanslag is opgeëist door IS.

Het was druk in de wijk, omdat veel sjiitische gezinnen na zonsondergang vanwege de ramadan op straat waren om samen te eten. Onder de doden waren vijftien kinderen en tien vrouwen. Het dodental kan nog oplopen omdat twaalf mensen vermist zijn en veel gewonden er slecht aan toe zijn.

In Karada zitten veel kledingzaken, juweliers, restaurants en cafés. Door de explosie vlogen winkelpanden in brand. De meeste slachtoffers vielen in een overdekte bazaar. Tientallen mensen verbrandden er of werden verstikt door de rook.

Stenen

De Iraakse premier Abadi bracht een bezoek aan de plek waar de bom afging. Boze bewoners van de wijk gooiden stenen naar de auto's van de premier en diens beveiligers.

Later vielen in een andere sjiitische wijk door een bomaanslag nog vijf doden en zestien gewonden.

  • EPA
    Een van twee auto's met explosieven die ontploften in woonwijken in Bagdad
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

De laatste tijd waren er juist successen geboekt in de strijd tegen IS. Afgelopen week moest IS de stad Fallujah, op zo'n 50 kilometer van Bagdad, opgeven na een offensief van het Iraakse leger met andere strijdgroepen en luchtsteun van de internationale anti-IS-coalitie.

De Amerikaanse regering heeft de aanslag veroordeeld en zegt dat deze alleen maar de vastberadenheid vergroot om IS te verslaan.

Ook minister Koenders veroordeelt de aanslag en zegt dat Nederland zij aan zij staat met de Iraakse regering in de strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl