Michel Rocard na zijn verkiezing tot voorzitter van de Franse socialisten in 1993
NOS Nieuws

Franse oud-premier Rocard (85) overleden

De Franse socialistische oud-premier Michel Rocard (85) is in een ziekenhuis in Parijs overleden. Hij was van 1988 tot 1991 premier onder president Mitterrand. Rocard was een groot voorstander van de Europese integratie en was de schepper van de bijstand in Frankrijk.

President Hollande zegt in een verklaring dat "een groot figuur van de republiek en van links" is heengegaan.

Arbeiderszelfbestuur

Rocard ging de politiek in omdat hij zich verzette tegen de oorlog in Algerije. Hij leidde de links-socialistische Verenigde Socialistische Partij, die streefde naar arbeiderszelfbestuur. In 1969 deed hij mee aan de presidentsverkiezingen, maar hij kwam niet verder dan 3,5 procent van de stemmen.

In 1974 sloot hij zich met de meeste van zijn partijgenoten aan bij de nieuwe Socialistische Partij (PS) van François Mitterrand. Hij schoof op naar rechts en kwam al snel in conflict met Mitterrand. Rocard stond positiever tegenover de markteconomie en wilde minder staatscontrole.

Omdat hij een van de populairste politici van Frankrijk was, probeerde Rocard de socialistische kandidaat voor het presidentschap te worden, maar toen bleek dat hij binnen de PS te weinig steun kreeg trok hij zich terug.

Intieme vijand

Onder Mitterrand was hij van 1981 tot 1985 minister van Infrastructuur en daarna minister van Landbouw. Hij hoopte dat Mitterrand geen tweede termijn als president zou ambiëren, zodat hij de socialistische kandidaat kon worden, maar opnieuw was zijn hoop vergeefs.

Bij het begin van diens tweede termijn benoemde Mitterrand zijn 'intieme vijand' Rocard tot premier. Nog hetzelfde jaar bracht hij een bijstandswet tot stand, waardoor Fransen zonder werk die geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering toch een vast inkomen kregen.

In 1991 dwong Mitterrand hem na een reeks conflicten tot aftreden. Tegen Mitterrands zin werd hij in 1993 met een overweldigende meerderheid tot voorzitter van de PS gekozen. Een jaar later kwam hij in het Europees Parlement, waarvan hij tot 2009 lid was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl