Remmert Wielinga, Kenny van Hummel en Ivan Gotti
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Kick Pruijs, held bij een vliegtuigramp

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Kick Pruijs.

Wie van Rijsenhout naar Hoofddorp fietst, kruist de A4 over de Kick Pruijsbrug. Een fietsbrug vernoemd naar de wielrenner die op 14 juli 1935 het leven redde van acht passagiers uit de verongelukte Fokker F22 Kwikstaart.

Het toestel was opgestegen van Schiphol wanneer al snel blijkt dat er iets mis is met de propellers. De piloot wil terugvliegen naar Schiphol, maar klapt met het landingsgestel op de Geniedijk, bij Hoofddorp. Op dat moment fietsten 30 wielrenners van fietsclub Olympia langs de plek van het ongeluk.

Kick Pruijs twijfelt geen moment, loopt het vliegtuig in en redt acht passagiers. Zes anderen overlijden. Maar zijn oom Cas Pruijs, die ook wel bekend staat als Cas de Leugenaar, gaat ervandoor met eer. Kick verscheurt alle krantenknipsels en verbreekt het contact met zijn oom. Pas decennia later krijgt hij de eer die hem toekomt, met een groot artikel in de Volkskrant en zijn eigen brug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl