Mars voor Europa in Londen
NOS Nieuws

Bob Geldof roept remain-aanhangers op te blijven demonstreren

In het centrum van Londen hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de brexit. Ze liepen van Park Lane naar het Britse parlement, een route van 3 kilometer. Ook in York was een anti-brexitdemonstratie. De betogers willen dat de regering afziet van het in werking stellen van artikel 50, waarmee het proces van het uittreden uit de EU begint.

De betoging, waartoe via sociale media was opgeroepen, verliep rustig. Er was nauwelijks organisatie en de politie liet zich vrijwel niet zien. Het verliep volgens de BBC 'typisch Brits': kalm, beschaafd en ordentelijk.

Rockmuzikant en activist Bob Geldof riep de 'remain'-aanhangers op te blijven demonstreren, het er met hun buren over te hebben en er alles aan te doen om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat en "dit land totaal vernietigd wordt".

Onder de betogers waren veel jongeren. In Londen stemde 60 procent van de kiezers tegen een brexit. En onder jongeren in heel Groot-Brittannië was een meerderheid tegen. Mede door de lage opkomst onder jongeren stemde toch 52 procent voor.

Laatste woord

De organisator van de demonstratie zei dat de brexit nog voorkomen kan worden door het referendum niet als het laatste oordeel te accepteren en de vinger van de zelfdestructieknop te halen. "Het parlement moet het laatste woord hebben over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU", vindt hij.

De demonstratie was al voor eerder deze week gepland, maar werd toen vanwege de regen afgelast. Toch kwamen er ook toen al tienduizenden mensen op af.

Officiële cijfers over de opkomst vandaag zijn er nog niet. Via Facebook hadden zich tienduizenden mensen aangemeld.

'Laten we nu samenblijven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl