Bezoekers bij Marten en Oopjen
NOS NieuwsAangepast

Marten en Oopjen zien vandaag duizenden lachende gezichten

De portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit leiden tot lange rijen in het Rijksmuseum. Rond een uur of drie was de wachttijd nog ongeveer een uur.

Voordat de deuren vanmorgen om 9.00 uur opengingen, stond er al een lange rij voor de deur. Binnen een kwartier waren er zo'n 2000 mensen binnen, vertelt een woordvoerster.

De twee schilderijen van Rembrandt zijn gisteren in het Rijksmuseum opgehangen. Bezoekers kunnen tot 21.00 uur vanavond gratis naar binnen om ze te bekijken.

Marcel van 51 is één van hen. Vanochtend heeft hij eerst zijn vrouw afgezet op Schiphol. Hij had nog geen plan voor de rest van de dag, dus besloot hij op de bonnefooi naar het Rijks te reizen. Iets voor elven kwam hij aan en een kleine twee uur verder stond hij oog in oog met Marten en Oopjen.

Lang wachten, maar allemaal vrolijke gezichten.

Bezoeker Marcel

"Waanzinnig", zegt hij, terwijl hij nog zit na te genieten in de foyer. "Het museum is al fantastisch – ik ben er met mijn vrouw vaker geweest – maar dat ze dit nu zo voor het grote publiek tentoonstellen is fantastisch."

De rijen worden alleen maar langer, vertelt Marcel. "De mensen die er nu nog uitkomen, hebben allemaal vrolijke gezichten. Het lange wachten lijkt dus niet voor niets."

 • NOS / Rutger Mazel
  In de hal staat een rij om half vier 'smiddags
 • NOS / Rutger Mazel
 • NOS / Rutger Mazel
  Wachttijd in de rij: ongeveer een uur
 • NOS / Rutger Mazel
  Voor wie niet zo lang wil wachten...

Volgens de woordvoerster is het druk, maar loopt de stroom bezoekers goed door. "Het gaat prima, we zijn goed voorbereid. Er is een verkorte route naar Marten en Oopjen. Er staat op dit moment geen rij voor de deur."

Parijs en Amsterdam

De tentoonstelling is vanmorgen geopend door minister Bussemaker. Samen met twee leerlingen van de Rosa Boekdrukkerschool in Amsterdam bestudeerde ze de schilderijen. De kinderen mochten de minister interviewen over Marten en Oopjen. "Mooi, maar ook wel heel veel geld", zei een van hen.

'Ze zijn mooi, maar ik vind het wel heel veel geld'

De schilderijen die Nederland samen met Frankrijk voor 80 miljoen euro per stuk heeft gekocht, zijn drie maanden in Amsterdam te zien. Daarna worden ze gerestaureerd en hangen ze afwisselend in het Louvre en in het Rijksmuseum.

 • ANP
  Minister Bussemaker opent samen met directeur Wim Pijbes de tentoonstelling
 • ANP
  De verkorte route richting Marten en Oopjen
 • ANP
  Wachtrijen voor het Rijksmuseum
 • ANP
  Marten en Oopjen hangen in het Rijksmuseum
 • ANP
 • ANP
 • ANP

De huwelijksportretten, die Rembrandt in 1634 schilderde, zijn bijna vierhonderd jaar privébezit geweest. Op de twee meter hoge doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit 23 en 21 jaar oud. Ze gaan gekleed in dure kostuums naar Franse snit. Het huwelijk van de twee duurde niet lang. Marten overleed op 28-jarige leeftijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl