Abu Jahjah ANP

De Vlaamse activist en publicist Abou Jahjah is op zondag 31 juli te gast in de eerste aflevering dit seizoen van het tv-programma Zomergasten. Hij is de laatste van de zes gasten die de VPRO de afgelopen week bekend heeft gemaakt.

Abou Jahjah was oprichter van de inmiddels niet meer bestaande actiegroep Arabisch-Europese Liga. Zijn standpunten leiden regelmatig tot controverses. Zo veroorzaakte de geplande verschijning van zijn pamflet Pleidooi voor radicalisering een rel bij uitgeverij De Bezige Bij. Een aantal schrijvers is erop tegen dat De Bezige Bij het werk van Abou Jahjah uitgeeft. Tommy Wieringa en Jessica Durlacher hebben aangekondigd hun volgende boek bij een andere uitgever onder te brengen.

Zijn critici noemen de ideeën van de in Libanon geboren Abou Jahjah antisemitisch. Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink ziet hem als "een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België". Jahjah schrijft tegenwoordig onder meer columns voor de Vlaamse krant De Standaard.

De andere gasten in het programma, dat zijn 28e jaargang beleeft, zijn presentator Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona, de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck, hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier en premier Rutte, die op 4 september de laatste gast is. 

STER reclame