EPA
NOS Nieuws

'Ik kom dagelijks in het aangevallen restaurant'

Het verbaast de Nederlandse Kirsten Zindel niks dat terroristen een restaurant in de Bengaalse hoofdstad Dhaka hebben aangevallen. De daders houden er nog altijd een onbekend aantal mensen gegijzeld, onder wie buitenlanders. "Er is altijd wel dreiging geweest richting buitenlanders."

Zindel woont dicht bij het restaurant. Op last van de Nederlandse ambassade houdt ze zich schuil in haar eigen appartement. "Ik zit hier met de gordijnen gesloten, de lichten uit, op de grond, ver van de ramen", zei Zindel in Met het Oog op Morgen.

"Dit moment is het stil, maar 30 minuten geleden hoorde je schoten en daarvoor waren er heel veel explosies, heel krachtige. Ik zag wat leek op vuurwerk, maar dat was het natuurlijk niet. Je ziet hier helikopters in de lucht en ambulances en politiewagens rijden af en aan."

Populair

Het restaurant ligt in de ambassadewijk en is daarom populair bij buitenlanders. "Ik kom er ook dagelijks. We gaan er lunchen of avondeten. Ik was er vandaag nog om een brood te kopen."

Volgens Zindel is het een bescheiden restaurant met een tiental tafels binnen en nog een aantal zitplaatsen op een terras. "Het ligt aan een meer, dus je hebt een mooi uitzicht over het water."

Zindel kent ook mensen die worden vastgehouden. Naast het personeel wordt er ook een groep Italianen gegijzeld. "Ik hoorde via-via dat Italiaanse vrienden met hen contact hadden gehad met de mensen daar. Maar het afgelopen anderhalf uur hebben we niet meer gehoord, dus ik weet niet hoe het nu is."

Gruwelijk

Recentelijk waren er in Bangladesh enkele incidenten waarbij andersdenkenden op gruwelijke wijze werden vermoord door moslimextremisten. Een aanval als deze is zeldzaam in het land.

Toch hield Zindel al rekening met zo'n aanslag. "Toevallig praatte ik gisteravond nog met het hoofd beveiliging van de Nederlandse ambassade en hij zei dat het hem niet zou verbazen als het een dezer dagen zou gebeuren. Dat werd de volgende dag dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl