Minister van Justitie Loretta Lynch
NOS Nieuws

Minister van Justitie heeft spijt van onderonsje met Bill Clinton

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch zal de aanbevelingen van de FBI en officieren van justitie in het onderzoek naar het e-mailschandaal rond Hillary Clinton ongewijzigd overnemen.

Lynch zei dat vandaag als antwoord op de commotie die is ontstaan over een onderonsje dat zij maandagavond had met oud-president Bill Clinton. De twee spraken elkaar een half uur lang in het ambtsvliegtuig van Lynch. Dat toestel stond die avond, net als het privévliegtuig van Clinton, op de luchthaven van Phoenix.

Volgens Lynch was het een toevallige ontmoeting. Clinton zou onverwacht op haar vliegtuigdeur hebben geklopt om even bij te praten. De Republikeinen, met presidentskandidaat Donald Trump voorop, roepen sindsdien dat er achterkamertjespolitiek wordt bedreven.

Zij denken dat het bezoek geen toeval was en dat Bill op bezoek kwam om de eventuele schade van het e-mailschandaal voor zijn echtgenote te beperken. Clinton ligt in de peilingen voor de presidentsverkiezingen flink voor op Trump, maar het onderzoek naar de e-mailkwestie zou daar verandering in kunnen brengen.

Hillary Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken tegen alle regels een persoonlijke e-mailaccount. De mails werden op een privé-server opgeslagen. Hierover werd ze eind mei al op de vingers getikt in een intern rapport van het ministerie, maar een onderzoek van de FBI loopt nog.

Lynch vertelde vandaag in een interview dat zij met Bill Clinton een gesprekje over privé-zaken had gehouden en niet meer dan dat. "Hij kwam gedag zeggen. We spraken over wat zijn reizen, zijn kleinkinderen en over mijn voorgangster Janet Reno. Maar het was echt puur voor de gezelligheid."

"Ik wil benadrukken dat mijn gesprek met Bill Clinton niets te maken heeft met hoe dat onderzoek wordt uitgeoefend of wat er met de uitkomst daarvan wordt gedaan."

.

Inmiddels, zo zegt Lynch, begrijpt zij dat het niet uitmaakt hoe zij zelf het gesprek zag en ziet. "Ik begrijp nu hoe anderen ertegen aankijken. Dat werpt een schaduw over de hele kwestie, over het departement. En daarmee heeft het invloed op mijn werk... ik zou dit zeker niet nog eens zo doen."

Trump

Donald Trump reageerde via Twitter meteen op de uitspraken van de minister. "De ontmoeting met Bill Clinton was volstrekt geheim. Niemand had ervan mogen weten, maar een plaatselijke journalist heeft hem betrapt. Het systeem is volkomen frauduleus. Is er iemand die écht gelooft dat die ontmoeting gewoon toeval was?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl