Colosseum opgeknapt

Staande op het dak van wat ooit de kooien waren van waaruit leeuwen op gladiatoren werden losgelaten, heeft de Italiaanse premier Renzi vanmiddag het gerestaureerde Colosseum geopend.

Na bijna drie jaar restauratiewerk en een grondige schoonmaakklus is het bijna 2000 jaar oude amfitheater weer volledig toegankelijk voor de meer dan 6 miljoen toeristen die het jaarlijks trekt. Tijdens het herstelwerk bleef het monument weliswaar open voor het publiek, maar gingen grote delen schuil achter bouwsteigers en dekzeilen.

Zoals veel monumenten in Rome verkeerde het Colosseum in slechte staat omdat er decennialang gerommeld werd met subsidies en budgetten. Vanaf 2010 werden particuliere fondsen geworven, met als grootste donateur ondernemer en miljardair Diego Della Valle, eigenaar van onder meer luxeschoenenmerk Tod's, die de benodigde 25 miljoen euro bijeen bracht. In het najaar van 2013 kon daardoor begonnen worden met de eerste fase van de restauratie.

De binnenkant van het amfitheater moet nog worden opgeknapt AFP

Eerst werden de scheuren en brokken gerepareerd op plaatsen waar veel mensen langskomen. Daarna werd de buitenkant van het monument grondig schoongemaakt. De komende jaren wordt verder gewerkt aan de restauratie van de binnenkant van het amfitheater. De regering heeft toegezegd daar 18 miljoen euro voor uit te trekken. 

Zwaar verkeer

Het Colosseum heeft meer dan andere monumenten veel te lijden van het verkeer in de Italiaanse hoofdstad. Langs het gebouw loopt een heel drukke weg waarover ook altijd zwaar verkeer reed. Colosseum-directeur Rossella Rea hoopt dat de autoriteiten de weg niet opnieuw vrijgeven voor zwaar verkeer. "Als dat gebeurt, is het gebouw er over drie tot vier jaar weer even slecht aan toe als voorheen."

STER reclame