De rechts-populistische presidentskandidaat Norbert Hofer brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen
NOS Nieuws

Verkiezingen Oostenrijk moeten opnieuw

De uitslag van de presidentsverkiezingen die eind mei in Oostenrijk werden gehouden is ongeldig. Dat heeft het Oostenrijkse Constitutioneel Hof bepaald. De tweede ronde tussen Alexander van der Bellen en Norbert Hofer moet over, er moet in het hele land opnieuw worden gestemd.

Bij de stembusgang op 22 mei won de onafhankelijke Alexander van der Bellen, die jarenlang leider was van de Groenen, met een nipte meerderheid. De rechts-populistische FPÖ, de partij van de verliezende kandidaat Norbert Hofer, vocht de uitslag aan. Volgens de partij was zowel het stemmen als het tellen niet volgens de regels verlopen.

De FPÖ diende begin juni een aanklacht in bij het Constitutioneel Hof. De rechters lieten weten dat zij haast zouden maken met de rechtszaak, omdat Van der Bellen op 8 juli ingehuldigd zou worden als president. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt waarschijnlijk opnieuw gehouden in september of oktober.

Niet eerlijk

Om de rechters van de onregelmatigheden bij de verkiezingen te overtuigen, had de FPÖ bewijsmateriaal aangeleverd. De partij stelde een dossier op van 150 pagina's met meldingen van individuele burgers.

In de rechtbank werden verschillende getuigen gehoord. Zij verklaarden dat medewerkers van stemlokalen onnauwkeurig werkten en dat sommige stembussen al de avond voor de verkiezingen openden. Er is echter geen bewijs gevonden dat de stembusgang actief is gemanipuleerd.

Vertrouwen

Er zijn in 14 van de 20 onderzochte kiesdistricten onregelmatigheden vastgesteld. In die regio's werden briefstemmen op een verkeerde manier verwerkt, zonder aanwezigheid van getuigen. In totaal zijn 77.926 stemmen onrechtmatig geteld. Van der Bellen won de verkiezingen met een verschil van 31.000 stemmen.

Bij de zitting benadrukten de rechters dat zij geen belang hechten aan de uiteindelijke uitslag. "Het gaat erom dat we het vertrouwen in de democratie herstellen", zei een van hen. "Verkiezingen zijn het fundament van de democratie."

In 1970 en 1995 moest in een aantal kiesdistricten in Oostenrijk opnieuw worden gestemd. In die regio's waren de parlementsverkiezingen destijds niet eerlijk verlopen. "Maar het is volgens mij nog nooit gebeurd dat er in het hele land opnieuw moet worden gestemd", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl