Nederlandse F-16's kwamen gisteren in formatie aan op vliegbasis Volkel ANP

België neemt vanaf vandaag het stokje van Nederland over in de internationale coalitie die IS bestrijdt. De Nederlandse F-16's die nu in het Midden-Oosten zijn gestationeerd komen terug. Er komen Belgische F-16's voor in de plaats.

In België is er nauwelijks discussie geweest of het land zich wel moest mengen in de strijd tegen IS, zegt correspondent Bert van Slooten. "België wil gewoon laten zien dat het niet bang is. De aanslagen in Brussel hebben het land wel geraakt, maar ze hebben het land niet geknakt. De basis van het terrorisme moet worden bestreden. Na al die discussies over België in het buitenland, als zou het een falende staat zijn die nooit tot een besluit kan komen, komt dit de Belgen wel goed uit. Ze kunnen hun beste beentje voorzetten."

De Belgen gaan volgens Van Slooten te maken krijgen met dezelfde problemen als de Nederlanders. De boordradio van de F-16's werkt niet in Midden- en Oost-Syrië omdat de toestellen te ver van hun basis zijn, en dus zullen andere landen van de coalitie op die plekken in Syrië bombarderen. De Belgen zullen net als de Nederlanders voornamelijk in Irak aanvallen uitvoeren.

Minister Hennis van Defensie verwelkomde gisteren de piloten die meededen aan de strijd tegen IS ANP

Nederland heeft 2100 missies uitgevoerd in de strijd tegen IS. Daarbij zijn 1800 keer wapens gebruikt. De Nederlanders jachtvliegtuigen zijn gisteren teruggekomen naar vliegbasis Volkel.

Daar werden ze verwelkomd door minister Hennis van Defensie. Die was tevreden over de missie. "Sinds augustus 2014 verloor ISIS ruim 25.000 km2 gebied in Irak en meer dan 9.000 km2 in Syrië. Onze F-16’s hebben een cruciale rol vervuld in het verzwakken en terugdringen van IS. Maar de strijd gaat onverminderd door. IS is nog niet van ons af."

STER reclame