Utrecht schrapt onderscheid tussen mannen- en vrouwen-wc's
De gemeente Utrecht krijgt gezamenlijke wc's voor mannen en vrouwen. De 'genderneutrale' toiletten komen eerst in het stadhuis en later ook in andere gebouwen van de gemeente. Een voorstel daartoe van D66 is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders, wat betekent dat het wordt uitgevoerd.
Transseksuelen en mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen hebben vaak moeite met het onderscheid tussen mannen- en vrouwen-wc's. Ook leidt hun keuze voor een van beide soms tot discussies met andere gebruikers, die vinden dat hij of zij de verkeerde wc heeft gebruikt.
Het COC voert daarom al een tijd campagne voor genderneutrale wc's. Onder meer de Universiteit Leiden, het Amsterdam University College en het Amsterdam Museum hebben het idee ook al overgenomen. Voor zover bekend is Utrecht de eerste gemeente die hiertoe besluit.
Geen andere gemeentes
Utrecht blijft de komende tijd ook de enige grote gemeente waar deze verandering wordt doorgevoerd. Na een rondgang bij meerdere gemeentes wordt duidelijk dat het doorvoeren van 'genderneutrale' toiletten geen agendapunt is. "Wij zijn er niet mee bezig. Het speelt niet bij ons", aldus een woordvoerder van gemeente Den Haag.
Ook bij gemeente Eindhoven is het nog geen onderwerp van gesprek geweest. “Het heeft echt een aanleiding nodig om bij ons op de agenda te verschijnen”, zegt een persvoorlichter. Bij gemeente Rotterdam stonden de wc’s ook nog niet op de agenda.
Verandering
Philip Tijsma, woordvoerder van het COC, vindt dat dit zo snel mogelijk moet veranderen. "Uit onderzoek blijkt dat 4 procent van de Nederlanders zich niet man of vrouw voelt en niet in een hokje geduwd wil worden", zegt Tijsma. "Doordat deze mensen bij toiletten een keuze moeten maken, voelen ze zich alsnog in een hokje geduwd en dat is niet nodig."
Volgens Tijsma is de problematiek rondom de toiletten iets wat veel terugkomt onder jongeren. "Wij hebben op middelbare scholen aan de LHBT-gemeenschap de vraag gesteld aan welke verandering ze het meest behoefte hebben en dat was een 'genderneutraal' toilet."
Open huis
Volgens D66 in Utrecht bestaat de bevolking voor 1 tot 5 procent uit transgenders. Dat is de verzamelnaam voor mensen die zich niet of maar gedeeltelijk thuis voelen in het geslacht waarmee ze geboren zijn. Wie zijn geslacht daadwerkelijk wil laten veranderen of al in dat proces zit, wordt transseksueel genoemd.
D66 schrijft in zijn motie dat het Utrechtse stadhuis, "als open huis van de democratie, op een centrale plek in de stad, een mooie symbolische én praktische plaats is om te beginnen met toiletten 'voor iedereen'." De partij zegt verder dat toiletten voor rolstoelgebruikers overal al genderneutraal zijn en dat niemand daar moeite mee heeft.