Buurtpreventist Jos (L) en wijkagent Dré van Roomen
NOS Nieuws

'Maak het inbrekers niet te makkelijk, laat je rommel slingeren'

Voor veel Nederlanders staat de vakantie weer voor de deur. Traditioneel is dat een periode waarin veel ingebroken wordt. Huizen die dagenlang onbewoond zijn, vormen voor criminelen een aantrekkelijk doelwit.

"Het is daarom belangrijk dat je huis er bewoond uitziet terwijl je op vakantie bent", zegt Dré van Roomen, wijkagent in Roosendaal. "Het is typisch Nederlands om alles op te ruimen, maar doe dat vooral niet. Laat het speelgoed slingeren, laat de kommetjes op tafel staan. Vraag je buurman of hij af en toe zijn auto op jouw oprit zet."

Gele hesjes

In de gemeente Roosendaal is het aantal inbraken afgelopen jaar flink afgenomen. Volgens Van Roomen spelen de 34 buurtpreventieteams die in gele hesjes over straat lopen daarin een grote rol. Bij elkaar zijn zo'n 700 inwoners lid van zo'n team.

"Ze houden een extra oogje in het zeil. Het is een mooie manier om goed contact te krijgen en te onderhouden met je buren. Op die manier word je een ambassadeur van je eigen buurt."

Een van die ambassadeurs is Jos. "We lopen door de buurt en grijpen in bij onveilige situaties. Staat er ergens een voordeur open, dan spreken wij de bewoner aan. Staat er iemand in een auto te gluren, dan gaan wij even kijken. We zijn de ogen en oren van de buurt."

Wij vertrouwen op ons onderbuikgevoel. Vertrouwen we het niet, dan bellen we 112.

Jos, lid van een buurtpreventieteam in Roosendaal

Vertrouwen de buurtpreventisten het niet, dan schakelen ze de politie in. "We volgen ons onderbuikgevoel. Als we iets niet vertrouwen, bellen we 112. Daar vang je boeven mee."

Het leidt volgens politieman Van Roomen niet tot een wildgroei aan 112-meldingen. "Wij instrueren de preventieteams. Wat is onderbuikgevoel? Wat is verdacht gedrag? Als mensen adequaat melding maken, kunnen wij als politie adequaat reageren. Boeven vangen is onze core business. Dat doen we graag."

Ober

Naast het laten rondslingeren van je rommel in huis heeft de wijkagent nog meer tips om inbrekers af te schrikken. "Onthoud de letters van het woord 'ober'."

Organisatie: hang geen briefjes op waarop staat waar de sleutel ligt.

Beveiliging: plaats goede sloten.

Elektronica: zorg voor een goed alarmsysteem.

Registreren: maak een lijst van je dure spullen en markeer ze onzichtbaar, bijvoorbeeld met een uv-stift. Zo kan de politie de rechtmatige eigenaar achterhalen.

Van Roomen wijst daarnaast op een nieuwe trend onder de inbrekers: de babbeltruc. "Mensen komen met smoezen je huis binnen en roven je huis leeg waar je bij staat. Trap niet zomaar overal in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl