Vakantie aan het strand van Scheveningen
NOS Nieuws

Hardwerkende Nederlander neemt te weinig vakantie op

Het hele jaar hard gewerkt en geen tijd (op)genomen om vakantie te houden? Zonde. Want de uren die de baas gereserveerd heeft als wettelijke vakantiedag zijn maar beperkt houdbaar. Je mag wettelijke vakantiedagen maar een half jaar opsparen en meenemen naar het volgende jaar. Dat betekent dat morgen, op 1 juli, de resterende vakantiedagen over 2015 vervallen, tenzij anders geregeld in je cao.

Uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat in 2014 de werknemer in Nederland gemiddeld 14,5 vakantiedagen overhield. Een op de vier werknemers had zelfs meer dan vijftig dagen over. Stug doorwerken is reden nummer één. En al die overuren, atv en extra vrije dagen in cao's creëren een stuwmeer aan onbenutte vrije tijd.

Afspraken

‘’Dit speelt vooral voor werkenden die niet in gelegenheid zijn geweest om vakantiedagen op te nemen", legt Andree Ruiters, adviseur Arbeidstijden bij de FNV uit. "Gelukkig zijn er in veel cao's afspraken gemaakt die mogelijk maken dat werknemers die dagen langer kunnen behouden.”

Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de baas je op tijd waarschuwen als je vakantiedagen dreigt over te houden. Bovendien is dat in ieders voordeel, zegt Marco Veenstra, juridisch adviseur van AWVN. "Het is gewoon ongezond om geen vakantie op te nemen. Het schrappen van vakantiedagen is een stok achter de deur."

Volgens Ruiters blijft het toch ook de verantwoordelijkheid van werknemers zelf om vakantie op te nemen. "Maar helaas blijkt uit onderzoek dat veel mensen moeite hebben met het opnemen van verlof omdat het werk dat dan niet toelaat. Maar dan nog moet de werkgever de mogelijkheid bieden op een later moment weg te gaan."

Niet verplicht

Mocht je echt niet weg kunnen, laat dan de dagen uitbetalen, adviseert FNV. "Het gaat uiteindelijk toch om geld dat je anders mis loopt. Maar uitrusten is belangrijker. Deze wet is er niet voor niets."

Het is overigens wel mogelijk om de wettelijke vakantiedagen net zo te behandelen als de andere vrije dagen. En die kun je vijf jaar meenemen. Maar dan moet je dat wel met je baas hebben afgesproken. Ruiters: "Kijk dus eerst in je cao en klop daarna aan bij je werkgever."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl