De Turkse vlag hangt halfstok bij het stadhuis van Rotterdam
NOS Nieuws

Ook Nederland leeft mee na aanslag in Istanbul

Boven op het stadhuis van Rotterdam wappert de Turkse vlag vandaag halverwege de mast. Burgemeester Aboutaleb stuurde vanmorgen een condoleancebrief aan zijn collega in Istanbul.

Ook op andere plekken in ons land hangt de vlag halfstok. Nederland rouwt om de aanslag op de luchthaven van Istanbul, waarbij gisteravond zeker 41 doden vielen.

Turken in Nederland

Binnen de Turkse gemeenschap in Nederland is het verdriet groot. "Ik heb de hele nacht niet geslapen", zegt Recep Alkan. Hij is kleermaker in Amsterdam. "In mijn werkplaats luister ik vaak Turkse radio. Daar hoorde ik de berichten voor het eerst."

Met klanten wil Alkan er liever niet over praten. "Dan voel ik steeds de pijn weer. Ik had ook veel verdriet bij andere aanslagen, zoals die in Brussel. Ik weet niet waar de wereld nu heen gaat, ik maak me heel veel zorgen."

Vrienden en kennissen

De aanslag van gisteravond is een van de vele in een reeks dit jaar. Het maakt de Amsterdamse schoenmaker Mo Oncul onzeker: "Het is weer dezelfde ellende. We weten dat Turkije onder druk van terroristen staat, maar het lijkt wel of aanslagen de laatste tijd steeds korter op elkaar gebeuren."

Oncul controleerde gisteravond direct of zijn kennissen en vrienden in Istanbul veilig waren. "Het gaat gelukkig allemaal goed met ze. Maar ze zijn wel geschrokken. Als zoiets op een kilometer afstand van je gebeurt, dan mag je van geluk spreken als je ongedeerd bent."

Terroristen

Oncul snapt niet wat de daders beweegt. "Ik denk dat het weer jongens zijn die zich vanuit Europa hebben aangesloten bij IS. Het gaat dan om de tweede of derde generatie immigranten. Ik ben zelf moslim, maar in de Koran staat niet eens dat je een vlieg kwaad moet doen. Hoe halen ze het in hun hoofd om onschuldige mensen te vermoorden? Ze zijn echt doelloos bezig."

Kleermaker Alkan merkte bij het openen van zijn winkel vanmorgen direct het medeleven. "Klanten begonnen er zelf over, ze vinden het zeer triest. De boodschap is: we moeten waakzaam zijn en dit soort terreurdaden geen kans geven. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wie of wat je bent. Ik denk dat we dit met zijn allen, hand in hand moeten bestrijden."

Vlucht uit Istanbul landt op Schiphol

Op Schiphol landde vanmiddag een vliegtuig vanuit Istanbul. "Het was er verschrikkelijk vannacht. Je zag radeloze mensen die geen idee hadden wat ze moesten doen, dat gun je niemand", zegt Pieter Six. Hij maakte een tussenstop op Istanbul en arriveerde een aantal uur na de aanslag.

"Het was een gekkenhuis. De informatievoorziening was zo slecht, niemand wist wat ze moesten doen. Mensen renden als een kip zonder kop achter elkaar aan. Er stonden honderden, misschien wel duizenden mensen bij de douane, te wachten tot ze erdoor mochten."

In de aankomsthal van Schiphol staat ook een vrouw op haar broer te wachten. "Hij kwam gelukkig na de aanslag aan op het vliegveld van Istanbul. Wij vinden dit echt heel erg, maar ze krijgen Turkije niet plat. Echt niet."

'Met zn allen, hand in hand, dit bestrijden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl