NOS Nieuws

Scheepswrak met mogelijk honderden dode migranten geborgen

Berging gezonken migrantenschip begonnen

De Italiaanse marine heeft het migrantenschip geborgen dat vorig jaar april zonk met naar schatting 800 opvarenden. Het was een van de grootste rampen met vluchtelingenschepen. Er waren slechts 28 overlevenden.

Na de ramp werden al ruim honderd lichamen uit de Middellandse Zee gevist, maar er zouden nog honderden lichamen in het ruim liggen. Volgens overlevenden zaten daar veel vrouwen en kinderen opgesloten.

Omhoog getakeld

De Italiaanse marine wilde het schip al eerder bergen, maar vanwege weersomstandigheden kon de operatie pas vorige maand van start gaan. De marine heeft vandaag beelden vrijgegeven van de berging.

Daarop is te zien hoe een speciaal ontworpen geel bergingsapparaat afzakt naar het schip, dat op 370 meter diepte ligt. Medewerkers in de controlekamer op het bergingsschip applaudisseren als het apparaat bij het schip aankomt en het ophijsen begint.

Hoe wordt het migrantenschip geborgen?

Eenmaal boven water is het wrak in een 30 meter lange gekoelde ruimte geplaatst. Het wordt naar Sicilië gebracht, waar experts de lichamen zullen identificeren.

Het schip verging vorig jaar op ongeveer 135 kilometer van de Libische kust, vanwaar de migranten waren vertrokken. Vlak na de ramp kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg samen om afspraken te maken over de vluchtelingencrisis.

Nog steeds wagen veel vluchtelingen de oversteek over de Middellandse Zee om naar Europa te komen. Zo werden vandaag 175 vluchtelingen gered door het Nederlandse fregat Zr. Ms. Van Amstel en naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht. Het was de vierde reddingsactie van het marineschip in twee weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl