Meer grensoverschrijdende criminaliteit in Europa
De grensoverschrijdende criminaliteit binnen Europa neemt toe. Eurojust, de organisatie die binnen de Europese Unie de strijd tegen internationale misdaad en terrorisme coördineert, heeft het drukste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug.
"Een jaar als 2015 hebben we nooit eerder gezien", zei de Belgische voorzitter Michèle Coninsx, tijdens een toelichting op het jaarrapport van haar organisatie in Den Haag. Eurojust is daar gevestigd.
Vooral het aantal internationale onderzoeken naar terrorisme, cybercrime en mensenhandel nam toe. In totaal speelde Eurojust het voorbije jaar een rol bij 2214 grensoverschrijdende onderzoeken; ruim 400 meer dan in 2014.
Nederland
In 91 gevallen kregen aanklagers, rechters en politiemensen in Nederland het verzoek van andere landen om mee te werken aan onderzoeken. Dat is een aantal dat eigenlijk meer hoort bij grotere landen als Frankrijk en Italië. Volgens Han Moraal, de Nederlandse vertegenwoordiger bij Eurojust "weten buitenlandse bendes Nederland te vinden als land om te gebruiken. Dat heeft onder meer te maken met de havens en Schiphol, met onze open economie en met de goede beheersing van het Engels".
De uittreding van Groot-Brittannië uit de EU hoeft volgens Moraal geen grote gevolgen te hebben voor dit soort samenwerking. Eurojust werkt op dit moment ook al intensief samen met niet-EU-leden als Zwitserland. Wel zal de Britse vertegenwoordiger uit het bestuur van de organisatie verdwijnen.
Eurojust treedt uit veiligheidsoverwegingen zelden naar buiten met informatie over zijn activiteiten. Coninsx presenteert het jaarrapport over 2015 binnenkort in het Europees parlement.