Gianni Infantino bij de aftrap van zijn campagne
NOS Voetbal

'Ethische commissie FIFA start vooronderzoek naar Infantino'

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA start een vooronderzoek naar voorzitter Gianni Infantino. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat op basis van bronnen bij de FIFA. De wereldvoetbalbond zelf wil het bericht niet bevestigen.

De ethische commissie zou het handelen van Infantino op de dag na de Champions League-finale in Milaan willen onderzoeken. De voorzitter vloog toen met zijn vrouw en moeder van Milaan naar Rome om op audiëntie te gaan bij paus Franciscus. Het blijft alleen onduidelijk wie die vlucht heeft betaald. Volgens de Frankfurter Allgemeine zou een Russische oligarch die reis hebben betaald.

Volgens de FIFA-regels moeten bestuurders elke vorm van belangenverstrengeling zien te vermijden. Door het zich mogen laten betalen door een Russische oligarch zou Infantino tegen die gedragscode hebben gezondigd.

Eerder lag Infantino onder vuur vanwege uitlatingen die hij in mei tijdens een besloten bestuursvergadering heeft gedaan, voorafgaand aan het FIFA-congres in Mexico. De Zwitser reageerde toen woedend nadat hem een salaris van 'slechts' 1,7 miljoen was aangeboden door de salariscommissie. Infantino vond dat belachelijk, omdat zijn voorganger Sepp Blatter meer dan het dubbele kreeg.

Geluidsopnames

De Zwitserse krant Tagesanzeiger publiceerde later geluidsopnames van die bestuursbijeenkomst. Daarbij werd ook duidelijk dat Infantino een plan beraamd heeft om FIFA-medewerker Domenico Scala buiten de deur te werken. Scala, die voorzitter was van de audit- en controlecommissie, was een van de functionarissen die het nieuwe voorzitterssalaris vaststelde.

Tijdens het congres in Mexico voerde de FIFA later een statutenwijziging door, waarmee het bestuur de mogelijkheid krijgt onafhankelijke functionarissen te ontslaan. Scala stapte kort daarna uit protest op. Als de aanklager van de ethische commissie na het vooronderzoek besluit dat Infantino gestraft moet worden, kan het FIFA-bestuur in theorie de onafhankelijke leden van de ethische commissie laten vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl