In de nieuwe bus passen 8 personen in de oude bus 11 personen
NOS Nieuws

De nieuwe ME-bussen zijn kleiner en 'de-escalerend wit'

De Mobiele Eenheid rijdt er al ruim 20 jaar mee: de Vario, de blauwe bus die wordt ingezet bij ongeregeldheden. Maar de blauwe ME-bus zal geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen, want hij wordt vervangen door een nieuwe, kleinere bus. Zowel de oude als de nieuwe bus is een Mercedes.

De politie zet vandaag een handtekening onder de bestelling van 300 stuks. Met de aanschaf van de nieuwe wagens is 40 miljoen euro gemoeid.

Groot verschil met de oude bus is de kleur: wit met de bekende oranje-blauwe strepen aan de zijkant in plaats van blauw. De politie kiest daarvoor omdat dit een andere uitstraling geeft aan de ME. De witte kleur moet de-escalerend werken en minder agressie oproepen. Ook past de kleur beter bij de rest van het wagenpark.

Politie: ME is niet meer wat het vroeger was

De nieuwe bussen zijn kleiner en kunnen daardoor flexibeler worden ingezet. Er is plaats voor acht mensen, in de huidige Vario passen er elf.

Dit najaar rijden de eerste nieuwe ME-bussen rond. Elke eenheid heeft in de zomer van volgend jaar drie groepsvoertuigen en één commandowagen. De rest van de in totaal 300 voertuigen volgt de komende vier jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl