NOS NieuwsAangepast

'ICCO ondermijnt kabinetsbeleid'

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat de ontwikkelingsorganisatie ICCO het kabinetsbeleid ondermijnt door financiële steun te geven aan de website Electronic Intifada.

Op de site wordt onder meer opgeroepen tot een boycot van Israël. Rosenthal vindt dat dit in strijd is met het kabinetsbeleid. Als ICCO de medewerking aan de site niet staakt, kan dit gevolgen hebben voor de subsidie, zegt Rosenthal.

ICCO is niet van plan om gevolg te geven aan de oproep. De organisatie vindt dat Israël zich aan het internationaal recht moet houden en verwijst naar VN-resoluties.

Bouw muur

Volgens ICCO is het goed gebruik dat maatschappelijke organisaties zelf hun beslissingen nemen, maar de minister vindt dat ICCO daarin in dit geval te ver gaat.

ICCO wijst erop dat er meer dan 170 Palestijnse en enkele Israëlische organisaties zijn, die oproepen tot een boycot. Zij doen dat nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in 2004 verklaarde dat de bouw door Israél van een muur om Palestijns gebied illegaal is, evenals de bouw van Israélische nederzettingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl