AFP

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft een vertrouwensstemming over zijn positie verloren. Van de Britse Labour-parlementariërs zegden 172 leden het vertrouwen in hem op, 40 steunden Corbyn en 4 leden onthielden zich van stemming.  

Toch is Corbyn niet van plan om op te stappen. In een verklaring zegt hij democratisch te zijn gekozen door 60 procent van de gewone leden. "Ik zal hen niet verraden door te vertrekken." De stemming van vandaag heeft volgens hem geen enkele waarde. Hij roept alle leden, parlementariërs en bonden op om zich achter hem te scharen.

De Labour-leider kwam onder vuur te liggen na het brexit-referendum. Volgens zijn partijgenoten in het parlement voerde hij een halfhartige campagne tegen een vertrek uit de Europese Unie. Ze hebben er geen vertrouwen in dat Labour onder Corbyn de volgende verkiezingen wint. Ze verwijten hem een gebrek aan leiderschap. Een groot deel van het schaduwkabinet van Labour stapte de afgelopen dagen op. 

Het is de vraag wat er nu gebeurt. De leiding van de partij kan besluiten om een nieuwe leiderschapsverkiezing uit te schrijven. Corbyn liet eerder al weten dat hij zich in dat geval weer kandidaat stelt. 

Volgens de BBC doen de namen van twee parlementariërs de ronde om Corbyn uit te dagen, Tom Watson en Angela Eagle.

Enkele grote vakbonden hebben na de stemming laten weten Corbyn nog steeds te steunen. Hun leden zijn klaar voor een nieuwe leiderschapsverkiezing, zeggen ze. De bonden vinden dat de parlementsleden zich kinderachtig gedragen. 

STER reclame