De Nederlandse Bisschoppenconferentie op bezoek in Rome
NOS Nieuws

Deetman: geen geheimhouding bij afhandeling misbruik

De voormalige commissie-Deetman, die onderzoek deed naar misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk, pleit voor openheid over overeenkomsten met slachtoffers. Voor deze groep moeten geen geheimhoudingsbepalingen gelden, adviseert Deetman aan de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Dat is volgens hem in het belang van andere slachtoffers.

Deetman onderzocht 354 overeenkomsten tussen slachtoffers van seksueel misbruik en vertegenwoordigers van de kerk tussen 1945 en 2010. In 261 daarvan stonden geheimhoudingsbepalingen. Het rapport van de commissie-Deetman werd in 2011 gepresenteerd, maar de afgelopen vijf jaar werd in de gaten gehouden of de aanbevelingen door de kerk werden overgenomen en uitgevoerd.

Uit aanvullend onderzoek blijkt volgens Deetman het belang van openbaarheid en transparantie bij het behandelen van klachten over seksueel misbruik. Informatie hierover kan als ondersteunend bewijs dienen bij de behandeling van klachten van andere slachtoffers.

De overeenkomsten van de klagers met de kerk komen tot stand via de onafhankelijke Klachtencommissie, met behulp van mediation of rechtstreeks met de kerk in een schikking.

Alsnog erkenning

De Klachtencommissie heeft tot nu toe meer dan 1700 klachten over seksueel misbruik behandeld. Meer dan 98 procent daarvan heeft geleid tot erkenning van en genoegdoening voor het seksueel misbruik.

De afgelopen tijd hebben ook mensen die alleen hun eigen verhaal hadden en geen ondersteunend bewijs konden leveren alsnog erkenning en genoegdoening gekregen van de kerk. Hun klacht was in eerste instantie niet gegrond verklaard. Zij kregen gemiddeld 5000 euro per persoon. Nog eens tientallen mensen kwamen zelf met de kerk een schikking overeen.

Alert blijven

Ten slotte roept Deetman de kerk op alert te blijven. De Rooms-Katholieke Kerk is zich bewust geworden van het publieke belang van erkenning, genoegdoening en hulpverlening aan de slachtoffers, zegt Deetman. Maar binnen een aantal ordes verloopt het uitvoeren van de aanbevelingen uit het rapport nog moeizaam. Blijf in het belang van de slachtoffers handelen, drukt Deetman de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen op het hart.

Omdat seksueel misbruik van minderjarigen niet alleen in de kerk voorkomt, hoopt Deetman dat ook slachtoffers in de jeugd- en pleegzorg de mogelijkheid voor erkenning en genoegdoening krijgen. Het aantal klachten dat daar ongegrond is verklaard, ligt hoger dan in de kerk en de schadevergoeding is veel lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl