AFP
NOS Nieuws

Farage in Europarlement: na de oorlog nu de vrede winnen

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Met een enorme glimlach van de overwinnaar op zijn gezicht wandelt Nigel Farage, de leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP, het Europees Parlement binnen. "We hebben de oorlog gewonnen, nu ben ik hier om de vrede te winnen", zegt hij over de uitkomst van het brexit-referendum.

De camera's om hem heen zoomen in. Het is nog nooit zo druk geweest met journalisten in het Brusselse parlement. De cameramannen struikelen over elkaar. "We hebben het referendum gehad, nu is het tijd voor zaken. Laten we volwassen kerels zijn en zonder rancune met elkaar praten."

Farage: We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen

Marine Le Pen van het Franse Front National ondergaat dezelfde behandeling door de media. Haar teksten zijn vergelijkbaar. "Dit is een overwinning van het volk en de liefde van een volk voor een land."

Bevrijding

De vrijheid is eveneens een thema bij PVV-leider Marcel de Graaff. Hij herhaalt zijn boodschap dat Jean-Claude Juncker als leider van de falende Europese Commissie moet opstappen. "We eisen nu de bevrijding van de overige lidstaten", aldus De Graaff.

De stoeltjes in het parlement zijn bijna allemaal bezet als de voorzitter van het Europees Parlement het woord neemt. Hij zegt geen kat-en-muisspelletjes meer te willen zien. De Britten moeten nu snel duidelijkheid geven. "Ik ben geen slaaf van de financiële markten, maar ik houd ze wel in het oog."

Nigel Farage heeft ondertussen alleen aandacht voor zijn collega's. "Goedemorgen, grappig toch dat ik hier sta", begint hij tegen het roerige parlement. Voorzitter Schulz moet een aantal keer ingrijpen. "Een van de waarden van democratie is dat we elkaar laten uitpraten en respect hebben voor de ander, ook al zijn we het niet met die persoon eens."

Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, kan zijn woede niet onderdrukken. "Wat doet u in vredesnaam hier", vaart hij uit tegen de Brit. Farage laat zich niet van zijn stuk brengen. "Zeventien jaar geleden kwam ik hier voor het eerst. Jullie hebben me uitgelachen, maar nu is het lachen jullie wel vergaan. Het wordt tijd dat jullie uit de ontkenningsfase komen. Wij hebben ons land terug, nu de rest nog."

'Waarom bent u hier, meneer Farage?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl