ANP
NOS Sport

Squasher Anjema bergt racket op

Laurens Jan Anjema, de succesvolste Nederlandse squasher ooit, heeft een punt achter zijn carrière gezet. De 33-jarige Hagenaar stond lang aan de kant door een voetblessure en zijn rentree leverde, behalve een tiende nationale titel, niet het gewenste succes op.

"Ik heb het gevoel dat ik tegen de stroom in aan het zwemmen ben", aldus Anjema in SquashLife. "De stroom gaat veel te hard, in ieder geval te hard voor wat mijn lichaam op deze leeftijd aankan."

Anjema werd tien keer Nederlands kampioen. Dat is twee keer minder vaak dan zijn vader Robert Jan, maar internationaal bereikte hij meer. Anjema won twaalf toernooien in de het profcircuit, behoorde 85 maanden op rij tot de mondiale top-20 en reikte tot de negende plaats op de wereldranglijst.

Engeland

Dat hij zo ver reikte, is terug te voeren op Anjema's fanatisme en doorzettingsvermogen. In zijn wil om een wereldtopper te worden, pakte hij, nadat hij zijn middelbare school had afgerond, de telefoon. Anjema belde Neil Harvey, coach van de toenmalige wereldkampioen Peter Nichol, om te vragen of hij bij hem mocht komen trainen.

De Hagenaar zou vijf jaar in Engeland blijven om te werken aan zijn droom en te schaven aan zijn spel. De inspanningen werden beloond met een gestage opmars, tot er in de zomer van 2014 door een zware voetblessure een kink in de kabel kwam. Anjema moest worden geopereerd, kelderde op de wereldranglijst en verloor de A-status bij NOC*NSF.

Pas begin dit jaar maakte hij, geholpen door de opbrengsten van een crowdfundingcampagne, zijn rentree. Het doel, een terugkeer naar de absolute wereldtop, bleek uiteindelijk een brug te ver.

"Zonder die blessure had ik het misschien nog een jaartje op top-16 niveau van de wereld kunnen volhouden, schat ik. Puur door mijn ranking en plaatsing in de grote toernooien, en omdat ik veel ervaring had op de glazen baan. Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan. Jonge gasten gaan van je winnen”, aldus Anjema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl