Een Lariosaurus
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Amateur-paleontoloog vindt schedel van prehistorisch reptiel

Nog nooit werd het diertje gevonden in Nederland; de Lariosaurus. Nu is een 4,5 centimeter groot schedeltje van de viseter met peddels gevonden in een steengroeve in Winterswijk.

Amateur-paleontoloog Remco Bleeker was de gelukkige die het schedeltje vond. Bleeker, in het dagelijks leven betonreparateur is blij met de vondst. "Als je nagaat dat honderden mensen naar zo'n schedel zoeken dan is dat best bijzonder. Het is alsof je een bladzijde uit het verleden openslaat," zegt hij bij Omroep Gelderland.

Bleeker liet de schedel onderzoeken in Duitsland, waar bleek dat het om een Lariosaurus ging.

Muschelkalk

In de steengroeve bij Winterswijk wordt muschelkalk gewonnen uit steenlagen uit het geologische tijdperk Trias, zo’n 240 miljoen jaar geleden. In de groeve vond Bleeker ook al eens een bijzonder fossiel van een zeedier met tanden. Dat fossiel, dat door kenners werd gezien als een missing link, werd zelfs naar hem vernoemd: de Palatodonta bleekeri.

Het schedeltje van de Lariosaurus heeft de naam gekregen van het buurtschap waar het is gevonden. "De eerste is naar mij vernoemd. Nu was het tijd om de groeve te eren", vertelt Bleeker, die zijn vondst in bruikleen heeft gegeven aan Museum TwentseWelle.

Advertentie via Ster.nl