NOS Nieuws

'De vraag is wie nu de leiding heeft in het Verenigd Koninkrijk'

De uitslag van het referendum heeft Londen in een juridisch vacuüm gebracht. Dat zegt de topman van advocatenkantoor Allen & Overy in een gesprek met de NOS. De Belg, Wim Dejonghe, vertelt dat zijn juristen worden platgebeld door klanten. Grote internationale banken, investeerders en bedrijven, willen weten wat er voor hen gaat veranderen nu de Britten voor een brexit hebben gestemd.

Advies geven is heel moeilijk, we weten niet wat er nu gaat gebeuren, legt hij uit. "Politici hebben zich er zelf ook niet over uitgesproken. De grote vraag is zelfs wie de leider van dit land is."

Ook bij het internationale advocatenkantoor Herbert Smith Freehills melden klanten zich massaal met vragen. "We zien ze dat grote deals nu worden uitgesteld en misschien zelfs afgeblazen, zegt Gavin Williams. Klanten willen weten waar ze aan toe zijn voordat ze weer grote beslissingen durven te nemen.

Wat nu?

Over wat er precies gaat veranderen de komende maanden kunnen de topmannen alleen speculeren. Een ding is zeker: er zullen banen verdwijnen in de City. Europese instellingen, zoals de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (waar zo'n 1500 mensen werken), zullen sowieso vertrekken." Wat hebben Europese instellingen hier te zoeken als het land straks geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie?", zegt Wim Dejonghe.

Hij verwacht niet het brexit-kamp zijn beloftes kan nakomen. "De UK heeft sinds begin jaren 70 nooit meer hoeven onderhandelen over een handelsakkoord. De Europese Commissie heeft daarvoor zon 600 mensen in dienst."

'De onzekerheid blijft, dat is het enige wat zeker is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl