NOS Nieuws

Niet ziek worden tijdens je vakantie? Ga dan eerst even sporten

Prettige vakantie, zeiden de collega's toen je voor een tijdje afscheid van ze nam. Maar wat valt het tegen: nog maar net van huis voel je overal pijntjes en je bent niet vooruit te branden. Of erger nog: je komt je hotelkamer of tent niet meer uit omdat een griepje toeslaat.

Ook in de komende zomermaanden zullen sommige vakantiegangers weer merken dat het lichaam het even niet aankan. Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets van de Universiteit Tilburg vergelijkt het verschijnsel met voetballers, die 90 minuten lang voluit gaan. "Pas na de wedstrijd voelen ze het ene na het andere pijntje."

Hetzelfde gebeurt als je na een tijdje hard werken ineens in de vakantiemodus zit. Vaak heeft vrijetijdsziekte de vorm van een extreme vermoeidheid, zegt Vingerhoets. "Dat komt doordat onze hersenen maar een beperkte vermogen hebben om informatie te verwerken. Als je druk bent op je werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen. Maar als de afleiding van het harde werken wegvalt, dringen alle signalen uit je lichaam door en voel je dat het niet goed gaat."

Of erger, je komt niet verder dan je bed omdat je grieperig bent.

Hoogleraar Ad Vingerhoets

Als je in je vakantie zo ziek wordt dat je onder de wol belandt, is het volgens Vingerhoets waarschijnlijk een adrenalinekwestie. "Bij fysieke of mentale inspanning komt adrenaline vrij. Dat heb je nodig om tot goede prestaties te komen. Na een langdurige grote werkdruk blijft het lichaam ook adrenaline produceren als je vrij bent. Dat levert energie op die je niet nodig hebt en dat ontregelt het afweersysteem."

Uit onderzoek blijkt dat 3 procent van de Nederlanders gevoelig is voor lichamelijke klachten na de overgang van het dagelijkse bestaan naar een vakantie. "Maar dat is inclusief werklozen, gepensioneerden en andere bevolkingsgroepen. In beroepen waar grote inspanning nodig is, ligt het percentage waarschijnlijk hoger."

Minder koffie

De beste preventie is minder hard werken, maar dat zal niet altijd kunnen. "Een oplossing kan zijn om als je niet vrij bent, bewuster te leven. Stel jezelf de vraag of het wel goed zit met de balans tussen werk en privé. Daarnaast kan het helpen om minder koffie en alcohol te drinken."

Als je lichaam meer adrenaline aanmaakt dan je nodig hebt, kan lichamelijke inspanning volgens Vingerhoets goed helpen. "Vlak voor de vakantie of aan het begin van het weekend even sporten, voorkomt dat je met te veel adrenaline aan je vrije tijd begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl