Amsterdamse beurs afgelopen vrijdag ANP

De tweede handelsdag na het besluit van de Britten om uit de EU te stappen, was net als de eerste dag turbulent en overwegend roodgekleurd. Beleggers lieten aandelen massaal links liggen, verkochten het Britse pond en zochten hun toevlucht in goud. En ook vandaag waren het vooral de banken die klappen kregen op de beurs.

De AEX sloot met een verlies van bijna 3 procent. Grootste verliezers zijn Randstad (-14%), ABN Amro (-12%) en ING Groep (-8%). De beurzen in Frankfurt, Brussel en Parijs verloren stuk voor stuk minstens 3 a 4 procent.

Groot-Brittannië

Op de Engelse beurzen een soortgelijk beeld. De Britse FTSE100-index verloor 2,7 procent. Ook daar werden vooral bankaandelen in de verkoop gegooid. De koersen van Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) gingen vanochtend zelfs zo hard onderuit, dat de handel erin werd stilgelegd.

's Middags kon er weer gehandeld worden, maar uiteindelijk verloren de fondsen respectievelijk 18 en 15 procent.

Verzekeraars

Beursanalisten verwachten dat banken door de brexit last krijgen van een minder harde groei van de economie. Ook gaan ze er vanuit dat leningen minder vaak terug worden betaald.

En als de banken onderuit gaan, verliezen de verzekeraars vaak ook. Veel verzekeraars beleggen namelijk in aandelen. Bovendien zijn veel verzekeraars gevestigd in Groot-Brittannië. Omdat het nog onduidelijk is wat de brexit voor gevolgen heeft voor hun bedrijfsvoering, lozen beleggers hun aandelen.

Goud in trek

Zo slecht als de bankaandelen het doen, zo goed doet goud het. Net als vrijdag zoeken beleggers hun toevlucht tot dit edelmetaal, omdat het gezien wordt als veilige belegging. Een troy ounce (31 gram) kost nu 1320 dollar.

Het Britse pond heeft het juist zwaar te verduren en staat nu ruim 3 procent lager ten opzichte van de dollar. De brexit heeft de waarde van de valuta laten kelderen naar het laagste niveau in dertig jaar.

Verliezen Europese banken

Royal Bank of ScotlandGB-15 %
BarclaysGB-17%
Bank of IrelandIRL-21%
UniCredit-9 %
MediobancaI-14%
Intesa San PaoloI-11%
Deutsche BankD-14%
CommerzbankD-13%

Italië

Ook in Italië gaan bankaandelen onderuit, maar daar niet zozeer vanwege het vertrek van de Britten uit de EU. Daar zijn beleggers onrustig na geruchten dat de overheid extra kapitaal in de markt wil pompen. 

Er zijn zorgen dat de balansen van de Italiaanse banken niet op orde zijn. Als meer mensen hun leningen niet terugbetalen, kan dat ervoor zorgen dat de banken in de problemen komen. Dat dreigende scenario maakt beleggers onrustig en dus verkopen ze hun aandelen. 

Draghi

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, noemt het besluit van de Britten droevig. "Dat beschrijft goed ons gevoel bij een gebeurtenis van dit formaat", zei hij bij een bijeenkomst in Portugal. 

Morgen vliegt Draghi naar Brussel voor een bijeenkomst met de leiders van de EU-lidstaten. 

STER reclame