Glasschade bij een tuinbouwbedrijf in Someren
NOS Nieuws

Boeren en tuinders: schade noodweer mogelijk half miljard euro

Boeren en tuinders in het zuidoosten van Nederland schatten de schade die ze lijden door het noodweer van de afgelopen tijd op mogelijk meer dan een half miljard euro. De belangenorganisaties ZLTO en LLTB willen dat de regering de situatie uitroept tot nationale ramp. Daarmee zou het voor de boeren makkelijker worden om aanspraak te maken op een fonds om bijna-failliete ondernemingen te ondersteunen. Verder zou het makkelijker zijn om de rommel op te ruimen, bijvoorbeeld als er asbest is vrijgekomen.

Vanmiddag is er bij een tuinder in Someren crisisoverleg geweest tussen boeren, verzekeraars en een afvaardiging van het ministerie van Economische Zaken.

In Limburg en Brabant is nu al voor enkele honderden miljoenen euro's schade bekend aan gewassen en kassen. Maar pas over enkele maanden zal het beeld compleet zijn, omdat dan duidelijk is wat het weer voor de gewassen heeft betekend. Die kunnen de komende tijd gaan rotten.

Schade noodweer veel groter dan gedacht

Veel boeren en tuinders zijn niet verzekerd tegen de wateroverlast zoals die zich nu voordoet. In sommige plaatsen, zoals Someren in Noord-Brabant, is van veel stallen en kassen geen dakdeel meer heel door de zware hagelbuien van vorige week.

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat bij agrarische verzekeraars voor ongeveer 130 miljoen euro aan claims is binnengekomen, vooral van bedrijven uit Limburg en Noord-Brabant. Daarbij zijn de schadeclaims van particulieren nog niet meegerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl