Ancilla Tilia Piratenpartij

Privacy-activiste Ancilla Tilia wordt de lijsttrekker van de Piratenpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. De partijleden hebben haar gekozen op een speciale ledenvergadering. Tilia was een van de zes kandidaten.

De Piratenpartij mikt op drie tot vier zetels in de Kamer. De partij presenteert de lijsttrekker met de naam Ancilla van de Leest, haar eigenlijke achternaam.

De 30-jarige Tilia is actrice, privacy-activiste en model. Ze poseerde enkele malen voor Playboy en was te zien in de tv-programma's De slimste mens en Expeditie Robinson. Ze werkte ook als vrijwilliger voor Bits of Freedom, een organisatie die de digitale burgerrechten verdedigt. Tilia stond in 2014 op de lijst voor de Piratenpartij in de gemeente Amsterdam. 

Burgerrechten

De Piratenpartij zet zich vooral in voor de burgerrechten. "De burgerrechten liggen onder vuur, de privacy, het recht op protesteren, vrijheid van pers", zei Tilia op NPO Radio 1. "Steeds meer mensen krijgen dat door en dat is iets waar de Piratenpartij zich hard voor maakt."

Tilia denkt dat de partij zich de afgelopen jaren voldoende heeft ontwikkeld om een paar zetels te halen. "We hebben ontzettend veel goede mensen in de partij, we hebben ook gewerkt aan contact met andere groepen die zich inzetten voor burgerrechten en digitale burgerrechten en het gaat echt wel de goede kant uit."

Bij eerdere verkiezingsdeelnames haalde de partij de kiesdrempel niet. 

De Piratenpartij heeft in verschillende landen meegedaan aan verkiezingen. De Duitse afdeling zit in het Europees Parlement. In IJsland is de partij de grootste in de peilingen.

STER reclame